Türkiye’de sansüre uğrayan ancak yurt dışında birçok ödül alan “Zer” filminin yönetmeni Kazım Öz, “Uygulanan sansür AKP iktidarının karakterini ortaya çıkarıyor. Sanattan ne kadar korktuklarını, uzak ve baskıcı olduklarını gösteriyor” diye konuştu. 

Elif Çetiner'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre 15 Temmuz darbe girişimi ile sık sık tiyatro oyunları, filmler bakanlık tarafından sansürlendi ya da yasaklandı. Bu filmlerden biri de Kazım Öz'ün yönetmenliğini yaptığı “Zer” filmi. Yayınlandığı 12 Nisan 2017 tarihinden bu yana Türkiye'de sansürlü olarak gösterimi yapılsa da film birçok ülkede düzenlenen festivallerde ödül aldı. Film son olarak Almanya’da düzenlenen Uluslararası Mannehim-Heidelberg Film Festivali'nde iki ödül birden aldı. Yönetmen Kazım Öz, “Zer” filmi başta olmak üzere Türkiye'de sanat üzerindeki baskı ve sansürü değerlendirdi. 

Öz, dünya çapında ilgi gören filmin Türkiye’de sansürlenmesinin asıl gerekçesinin iktidarın arka yüzünün deşifre olması olduğunu söyledi. Türkiye tarihinin sanat açısından sansür tarihi olarak geçtiğini söyleyen Öz, “Türkiye tarihi için trajik bir durum bu. Yapılan ürünlere paralel olarak sansür her dönem devam etti” dedi. Öz, sansür uygulamalarının Türkiye’yi yurt dışında olumsuz gösterdiğini söyledi. 

Almanya’da düzenlenen film festivalinde 2 ödül birden alan filminin Türkiye’de sansürlenmesini iktidarın karakteri olarak değerlendiren Öz, “Uygulanan sansür AKP iktidarının karakterini ortaya çıkarıyor. Sanattan ne kadar korktuklarını, uzak ve baskıcı olduklarını gösteriyor. Sanatın en büyük özelliği bir şeklide yolunu bulmasıdır. Sanat dediğimiz yaratı baskı, güç, otorite tanımaz bir şeklide kendini ortaya çıkarır” dedi.
 
Sansür uygulamasının kendilerine geri adım attırmayacağını söyleyen Öz, “Güçlü sanat eserlerine uygulanan bu baskı, bir noktada güç bile verebilir. Mevcut iktidarı deşifre ettiği, kirlerini ortaya çıkardığı için gurur verici olarak bile değerlendirilebiliriz” diye belirtti.
 
‘KÜRT HALKINA HAYRANLAR’
 
Öz, “Kürt sinemasına dünya çapında bir sempati var. Sadece Kürt kültürü açısından değil dünya şuan direnen Kürt halkına karşı büyük bir sempati içinde. İnsanlık için direnen Kürt halkına yönelik bir hayranlık söz konusu” dedi.

“Zer” filmine dünya çapında yoğun ilgi gördüğünü belirten Öz, “Türkiye’de filmim yasaklanıyor ama dünya çapında gösterim yapılması için birçok yerden talep var. Bizler de Kürt kültürünün gelişmesi ve dünya çapında tanınması için büyük bir çaba harcıyoruz” dedi.

Baskı ile karşı karşıya kalan tüm sanatçılara seslenen Öz, “Baskı koşullarına karşı yenik düşmemeliyiz. Üretimden vazgeçmemeliyiz. Üretimin önünde hiçbir güç duramaz. İnsanların morali bozuk ama dayanışma içinde üretimi büyütmeliyiz” dedi.