Sürgün İnek filminin yapımcısı yazar ve Yedirenk Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tokul, Fethullah Gülen yapılanmasına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 'FETÖ/PDY' soruşturması kapsamında yakalanan ve tutuklanan Tokul’un, Fethullah Gülen yapılanmasının Konya, Kazakistan ve Avusturya imamlığını yaptığı ileri sürüldü.

Ayhan Özen’in yönettiği filmde Hasan Kaçan, Şebnem Sönmez, Cezmi Baskın, Fırat Tanış, Vildan Ataşever, Burak Satibol, Serkan Öztürk, Hüseyin Soysalan, Savaş Bayındır ve Eşref Kolçak gibi isimler yer alıyordu.

2014 tarihinde vizyona giren filmin konusu tanıtımlarda şöyle anlatılmıştı:

“Türkiye’nin bir köyünde yaşayan halk, 28 Şubat süreci nedeniyle endişelendiği esnada, okulun bahçesine otlamak amacıyla giren Şevket Çetin (Hasan Kaçan)’e ait bir ineğin Atatürk büstünü kırması sonucunda olaylar gelişir.

"Karısı Cemile ile birlikte ineklerini çok seven çift olayın duyulmaması için çeşitli yollara başvururlar. Ancak olayın duyulması ile birlikte tüm köy halkı ineği bulmak için ellerinden geleni yapacaklardır.”