İstanbul, Berlin ve Norveç Uluslararası Film Festivallerinden ödüllerle dönen Norveç filmleri, İstanbullu sinemaseverlerle buluşuyor.

“Norveç Film Günleri” 4-7 Aralık tarihinde, İstanbul Modern Sinema’da izlenebilir.

‘Norveç Film Günleri‘ başlıklı programda öne çıkan filmler arasında, bu yılki İstanbul Film Festivali’nde En İyi Lale ödülünü kazanan Eskil Vogt Körlük'de bulunuyor.

Film Günlerinde yine bu yıl Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan Hans Petter Moland’ın Buz, Kar ve İntikam ve 2013 Norveç Uluslararası Film Festivali’nden Seyirci Ödülü alan Gunhild Westhagen Magnor’dan İyimser yer alıyor.

BUZ, KAR VE İNTİKAM /KRAFTIDIOTEN, 2014/Yönetmen: Hans Petter Moland

Refah ülkesi Norveç’te Yılın Vatandaşı Ödülü’nü alan kar küreyicisi şoförü Nils, oğlunun aşırı dozdan öldüğünü alır almaz cinayet faillerini bulmak için kollarını sıvar. Kendince peşini sürdüğü izler Norveç’in sosyopat bir mafya liderine ve onun Sırp rakibine çıkınca, intikam almaya and içer ve kendini çete savaşlarının içinde bulur. Norveç kışında geçen bu kara komedi-aksiyon, prömiyerini bu yıl Berlin Film Festivali’nde yaptı.

HAFIZA KAYBI /AMNESIA, 2014/ Yönetmen: Nini Bull Robsahm

Yazar çift Katherine ve Thomas, Norveç’in batı kıyısındaki bir adaya tatile gider. Katherine’in amacı kitabını tamamlamaktır, Thomas ise çocuk sahibi olmayı arzulamaktadır. Bu fikir ayrılığı sonucu yaşadıkları kavga sırasında Thomas başını vurur ve hafızasını kaybeder. Fırsattan yararlanmak isteyen Katherine ise yeni bir başlangıç yapmak için elinden geleni yapacaktır. Gerilim dozu yüksek bu film, insanların değişen ilişki dinamiklerine nasıl hızla ayak uydurabildiklerini ve hayatlarına öylecene devam edebildiklerini sorguluyor.

KÖRLÜK/ BLIND, 2014/ Yönetmen: Eskil Vogt

Görme yetisini yeni kaybeden yazar Ingrid, kocası ve düşünceleriyle baş başa kaldığı, kendini güvende hissettiği tek yer olan evine kapanır. Etrafını çevreleyen dünyayı her ne kadar hatırlasa da, hafızasındaki görüntüler giderek yok olmaya başlar. Bir yandan kocasına güvenini kaybederken, bir yandan da kendi iç dünyasında hayal ile gerçek arasında gidip gelmektedir. Fantezi ve arzularımızın dış dünyayı algılayış biçimimizi nasıl etkileyebileceğini anlatan, gerilim dozu yüksek bu kara komedi, prömiyerini 2014 Sundance Film Festivali’nde yaptı.

İYİMSERLER/ OPTIMISTENE, 2013/ Yönetmen: Gunhild Westhagen Magnor

Yaşları 66 ile 98 arasındaki kadın oyunculardan oluşan bir voleybol takımı, 30 yıl aradan sonra ilk maçlarına çıkmayı planlamaktadır. Rakipleri ise İsveçli emektar erkeklerden oluşan bir voleybol takımıdır. Kazanmak için ise stratejileri bellidir: Bol kahkaha, düzenli idman ve takımdaki arkadaşlık. Yaşlarına ve sağlık koşullarına rağmen yaşam dolu kadınların zafer mücadelesinin anlatıldığı bu belgesel film 2013 Norveç Uluslararası Film Festivali’nden Seyirci Ödülü ile döndü.

AYDINLIĞIN KALBİ/HEART OF LIGHTNESS, 2014/ Yönetmen: Jan Vardøen

İngiliz aktörler ve yönetmenden oluşan sekiz kişilik ekip, Henrik Ibsen’in Denizden Gelen Kadın adlı oyununu filme uyarlamak için Norveç’in kuzey kıyılarına gider. Başta kolay gibi gözüken projeleri, Norveç’in bitmeyen gün ışığı ve gerçeküstü doğa koşullarıyla mücadeleye dönüşecektir. Çekimler boyunca yaşayacakları aksaklıklar ve anlaşmazlıklar ortaya bir başyapıt çıkararak herkesin yaşamının değişmesine neden olacaktır.