Altın Palmiye Ödüllü İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi, 76 yaşında yaşamını yitirdi.

Kiyarüstemi, Kirazın Tadı filmiyle 1997'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye layık görülmüştü.

Kiyarüstemi'ye Mart 2016'da kanser teşhisi konmuştu.

ABBAS KİYARÜSTEMİ 

İranlı yönetmen, senarist ve yapımcı. 1970'ten bu yana sinema alanında çalışmakta olan Kiyarüstemi, kısa film ve belgeseller de dahil olmak üzere, 40'tan fazla filmde çalıştı. Özellikle Köker Üçlemesi, Kirazın Tadı ve Rüzgar Bizi Sürükleyecek filmleriyle dikkat çekti ve eleştirel başarı kazandı.

Çoğunlukla senarist, kurgu sorumlusu, sanat yönetmeni ve yapımcı olarak çalışmış olmakla birlikte, şairlik, fotoğrafçılık, ressamlık, çizerlik ve grafik tasarımcılığı da yaptı.

İran sinemasında 1960'ların sonlarında başlayan ve Füruğ Ferruhzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzayi ve Perviz Kimyavi gibi yönetmenlerin de dahil olduğu İran Yeni Dalgası akımı yönetmenlerindendir. Bu akım yönetmenlerinin belirgin ortak özelliklerinden bazıları, şiirsel diyaloglar ve politik ve felsefi konularla ilgili alegorik hikaye anlatma tarzıdır.

Kiyarüstemi, filmlerinde çocuk kahramanlar kullanması, belgesel tarzı hikaye anlatımı kullanması, kırsal bölgelerde geçen hikayeler anlatması, arabaların içinde geçen diyaloglara yer vermesi ve bunları genelde sabit kamerayla çekmesiyle tanınır. Filmlerindeki diyaloglarda, film adlarında ve filmlerinde işlediği temalarda İran şiirinden yararlanması da, yönetmenin belirgin özelliklerinden bir diğeridir.