Yönetmen Suat Eroğlu'nun şikâyetçi olması üzerine açılan davanın ilk duruşması 3 Mart günü saat 09.00’da Ankara Adliyesi’nde görülecek.

İzmirli genç yönetmen Suat Eroğlu, 2014 yılında Hak-iş Konfederasyonu’nun ‘Emeğe Saygı’ temalı film festivalinde; En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En İyi Film Ödüllerini almış, ancak ödül töreninde sendikacılar tarafından darp edilmişti.

Suat Eroğlu, ödül aldığı filmi Soma’da ölen işçilere adadığını “Gecesinde aç yatılmayan, gündüzünde sömürülmeyen bir dünyayı ancak işçi sınıfının kurabileceğini” dile getirip, aldığı ödülü havaya kaldırarak sahneden inmek istedi.

Önce ödülü veren Başbakan Ahmet Davutoğlu rahatsız oldu sonra kürsüye çıkan Bülent Arınç. Yönetmen kendisine ödül verildiği için “Üç kere beş kere teşekkür etmeli, Allah razı olsun” demeliydi. Yönetmenin “Yumruğunu havaya kaldırıp işçilerden bahsetmesinin emek mücadelesiyle bir alakası olmadığı ve bu tavrın eski Türkiye’de kaldığı” vurgulandı.

Arınç’ın mesajı yerini buldu. Yönetmene karşı salondan uğultular ve küfürler yükseldi. Küfürlerden rahatsız olan Suat Eroğlu, itiş kakışlar arasında salondan ayrılmaya çalıştı. Kapının önüne geldiğinde arkasından gelen birileri ağza alınmayacak şekilde küfrederek, yumrukla yere düşürüp tekmeledi. Saldırgan elini kolunu sallayarak salondan çıkarken, Yönetmen önce otel odasında sonrada karakolda sabaha kadar polisler tarafından sorguya çekildi.

Suat Eroğlu kendisine bunu yaşatanlardan adalet önünde hesap sormak için kendisine yumruk atan kişi ile insanları tahrik eden Bülent Arınç başta olmak üzere sorumlular hakkında dava açtı.

YALNIZ KALMADI

"Bu olay son zamanlarda dile getirilen “Yeni Türkiye’nin” nasıl kurulacağını ve kurulduğunda biz sanatçıların neler yaşayabileceğini daha iyi görmemizi sağladı" diyen Sine-Sen, İşçi Sinema Kolektifi, Yeni Kapı Sinema Kolektifi bir açıklama yayınlayarak yönetmen Suat Eroğlu’nun yanında olduklarını ilan etti.

"Siyasi erkin; bakanlığın destek mekanizmalarından, festivallerin işleyişine, söyleşilerin iptalinden film gösterimlerinin yasaklanmasına kadar birçok hukuksuz ve sorumsuz davranışını yaşadık" denilen açıklamada tüm sanatçılar Suat Eroğlu’nu yalnız bırakmamaya çağırıldı.

“FAŞİZMİN BÜTÜN TOPLUMA YAYILMASININ GÖSTERGESİ”

Demokrat Haber’e dava hakkında bilgi veren Suat Eroğlu, “Bülent Arınç'ın konuşmalarının salonda bir hararet yarattığını, tahrik ettiğini ifademizde dile getirdik. Konuşma sonrasında ya talimatla yada göze girme çabasıyla Nizamettin Yurul isimli şahıs arkamdan gelerek saldırdı. Fotoğrafı ve video görüntüleri olmasına rağmen yaklaşık 5 ay sonra kişinin kimliği tespit edilebildi. Emniyet ekiplerini bu titiz çalışmasından dolayı tebrik ediyorum. Bir buçuk sene sonrasına da duruşma günü verildi. Yarın mahkemeye çıkacağız” dedi.

“Bu mesele şahsi bir mesele değil faşizmin yavaş yavaş bütün topluma yayılmasının göstergesi” değerlendirmesi yapan Suat Eroğlu, “Bu şiddet, kin, öfke sarmalı devam ederse yarın yanındaki sanatçıya vurmaya gelen sana da vurabilir. O nedenle bu ülkeyi yönetenler bu canileri beslemekten büyütmekten vazgeçmelidir” diyor. (Demokrat Haber)