2013'ten beri tüm gösterimlerini ve yan etkinliklerini görme, işitme ve ortopedik engelli seyircilerin erişimine uygun olarak sunan Ankara Engelsiz Filmler Festivali, her ay bir filmi göremeyen ve duyamayan sinemaseverlerle buluşturuyor.

Engelsiz Film Gösterimleri kapsamında her ay bir film, SALT Ulus’ta sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile seyircilerle buluşacak. 

FİLMLER NASIL İZLENECEK? 

Bir filmdeki diyaloglar haricindeki, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çeken görsel öğelerin betimlenerek bir dış ses tarafından anlatılması tekniği olan sesli betimleme ile göremeyen sinemaseverler filmleri takip edebilecekler. 

Duyamayan seyirciler ise, filmdeki diyalog ve seslerin işaret dili tercümesini yapan ve filmin sağ alt köşesine yerleştirilen bir işaret dili çevirmeni ile filmleri izleyebilecekler. Filmdeki diyalog ve sesler ayrıca Türkçe ayrıntılı altyazı ile de seyircilere sunulacak.

SERİNİN İLK FİLMİ BOL ÖDÜLLÜ FİLM “ZERRE” 

Engelsiz Film Gösterimleri serisinin ilk filmi Erdem Tepegöz'ün yönettiği Zerre (2012). 

Özel ihtiyaçları bulunan kızı ve yaşlı annesi ile Tarlabaşı’nda yaşayan ve temel gereksinimlerini dahi zorlukla karşılayan Zeynep’in hikayesinden bir kesit sunan Zerre, başrol oyuncusu Jale Arıkan’ın oyunculuğu ile ön plana çıkıyor. 

Antalya, Malatya, Moskova, Tiflis gibi festivallerden ödüllerle dönen filmin gösterimi 27 Ekim Perşembe günü saat 19:30’da gerçekleştirilecek. 
SALT Ulus’un (Atatürk Blv. No:12 Ulus, Ankara) ev sahipliği yaptığı Engelsiz Film Gösterimleri ücretsiz olarak takip edilebilecek. 

SALT ULUS HAKKINDA

Güncel sanat, mimarlık, tasarım, tarih, ekonomi ve sosyal çalışmalar alanında faaliyet gösteren, kültür ve araştırma kurumu SALT'ın programları, İstanbul dışında Ankara'da SALT Ulus'ta izleyici ile buluşuyor. 2013 yılında açılan SALT Ulus sergi, gösterim, konuşma, performans ve söyleşilere ev sahipliği yapıyor. Ayrıntılı bilgi ve program için: saltonline.org.

Sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı uygulamaları ile engelsiz sinemanın kısa bir örneğini izlemek için tıklayın.
 
(Demokrat Haber)