MUSTAFA DERMANLI / BOZCAADA 

Bu yıl ikincisi düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’nde (BIFED) gösterimlerim son gününün ardından ödül töreni gerçekleştirildi. Ödül törenine jüri üyelerinden aynı zamanda Sonbahar filminin yönetmeni Özcan Alper, birçok dizinin senaristliğini yapan Funda Alp, belgesel ve video gazeteciliği yapan Gaye Günay, Concordia Üniversitesi’nden Liz Miller, Ionnina Üniversitesi’nden Maria Chalkou, Suriyeli yönetmen ve yapımcı Mano Khalil katıldı.

Ayrıca Gezi Direnişi’ndeki mücadelesinden de tanıdığımız çevreci, mimar, Taksim Dayanışması üyesi Mücella Yapıcı da ödül törenindeydi. Bozcaada Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, Festival Yönetmeni Petra Holzer Özgüven, Festival Direktörü Ethem Özgüveni, BOZTİD Başkanı Ülke Diler, festivalin ana sponsoru Demirer Holding Yönetim Kurulu Başkanı Önder Demirer de törendeki yerlerini aldılar.

Yurt dışından gelen katılımcılar, belgesellerin yönetmenleri, gazeteciler, ekolojistler, sanat severler ve adalılar Halk Eğitim Merkezi’nde ödül törenini izleyenler arasındaydı. Tüm koltukların dolduğu, ayakta onlarca izleyicinin olduğu gece tarihi konuşmalara sahne oldu.

BAŞKAN: BİZ BARIŞI KONUŞMAK İSTİYORUZ

Festival Başkanı ve aynı zamanda Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz gecede, “Bozcaada halkı katılımlarıyla festivali sahiplenmiştir, teşekkürlerin en büyüğünü hak etmiştir. Bozcaada gerek doğasıyla ve tarihiyle özel bir yer. Esas Bozcaada içinde yaşayanlarla güzel, o yüzden teşekkür ediyorum. Toplumsal huzur ve toplumsal barışa ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bu festival bize bir şey hatırlattı. Biz biriz, biz birlikteyiz. Ülkemizde yaşananlardan dolayı üzgünüz ama umutsuz değiliz. Kırgınız ama çaresiz değiliz. Etkilendik ama pes etmiş, korkmuş değiliz. Yaşanacak bir Türkiye için o sabahı sabırsızlıkla bekliyoruz. Yaşama, geleceğe ve kendimize olan inancımız tam. Sanata da sahip çıkacağız yeşile de. Ağaca da sahip çıkacağız nehire de. Kültüre de sahip çıkacağız geleceğe de. Biz güzel olan her şeyi seviyoruz. Biz artık ölümleri değil barışı konuşmak istiyoruz. Silahları değil gülün dikenini konuşmak istiyoruz. Biz var oldukça bir tek başak tanesi susuz, bir tek zeytin dalı yalnız kalmayacak. Söz veriyoruz.” diyerek çok etkileyici bir konuşma yaptı, katılımcılardan uzun süre alkış yaptı.

JÜRİ: ANKARA’DA KATLEDİLENLERE SAYGIMIZI SUNUYORUZ

Festival ödüllerini açıklamak üzere jüri adına açıklama yapan Funda Alp, “Öncelikle Türkiye’deki nadir sansürsüz festivallerden biri olduğu için teşekkür etmek istiyoruz. 10 Ekim’de Ankara’da katledilen 118 kişinin cesaretlerine saygımızı sunmak istiyoruz. Onlar hepimizin ortak geleceğini, onlar hepimizin özgürlüklerini ve haklarını savunuyorlardı. Dileriz ki bu dünyada yaşamı savunduğu için kimse öldürülmesin ve herkes özgürce yaşayabilsin.” diyerek Ankara’da kaybettiğimiz yurttaşlarımızın anısına dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Gecede ödüllerin yerini bulmasının ardından büyük ödülü alan Surire belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi.

Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülleri’ni şu belgeseller aldı:

  1. Surire, Şili
  2. Ben Halkım, Fransa,
  3. Günaydın Taranto

Jüri Özel Ödülü: Cibik, Türkiye

Festivalde Gaia Öğrenci Ödülleri’ni ise şu belgeseller aldı:

Ana ödül: Takımada, Birleşik Krallık / Fransa

Mansiyon ödülü: Çoban, Türkiye