Amedspor’un açtığı “Çocuklar ölmesin maça gelsin” pankartından esinlenerek hazırlanan ‘Tribünlerin Sesibelgeselinin galası Hamburg’daki St. Pauli futbol kulübünün Millentour stadyumunda yapıldı.

Diken'den Efe Sönmez'in haberine göre; ‘Tribünlerin Sesi’ belgeselinin galasının İstanbul’da yapılmak istendiği fakat salon verilmediği belirtildi.

Yönetmenliğini gazeteci Onur Öncü’nün üstlendiği belgesel için çekimlerin bir bölümünün yapıldığı Almanya’nın Hamburg kentinde bulunan stadyumun taraftar mağazası Fanladen’da etkinlik düzenlendi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı gösterimin ardından davetlilerle söyleşen yönetmen Öncü, Türkiye’de “Çocuklar ölmesin maça gelsin” diyen insanların ‘terör propagandası’ndan suçlu bulunduğunu söyledi.

ONUR ÖNCÜ: ANTİ-FAŞİST TARAFTARLARIN BELGESELİ 

‘Masumane’ bulduğu bu söylemin Türkiye gibi bir ülkede fazlasıyla sorun olabildiğini ifade eden Öncü, “Biz, ‘Çocuklar ölmesin’ diyen tribünlerin belgesel filmini yaptık. Keşke bunlar yaşanmasaydı da biz de böyle bir belgesel yapmasaydık” diye konuştu.

Kısıtlı imkanlarla çektikleri ‘Tribünlerin Sesi’ni, ‘dayanışmanın tüm sınırlarını zorlayan anti-faşist taraftarların belgeseli’ olarak tanımlayan Öncü, bunun ne ilk ne de son olacağını anlattı.

Öncü, Türkiye’de 100’ün üzerine gazetecinin tutuklu olduğunu ve bu sayının giderek artacağını da belirterek, “Biz bu baskıları ancak ve ancak dayanışmayla aşabiliriz. Tıpkı Amedspor taraftarının ‘Çocuklar ölmesin’ söylemini dayanışma ile destek veren St. Pauli tribünleri gibi…” dedi.

‘Tribünlerin Sesi’ belgeseli, 12 Ekim’de Almanya’nın Frankfurt kentinde Hermonie sinemasında gösterilecek.

‘FRAGMAN ÇOK AĞIR’

Belgeselin galasının İstanbul’da yapılmak istendiği, bunun için de bazı belediyelerden salon talep edildiği belirtildi.

Ancak talebi reddeden belediyelerin ‘fragman çok ağır’ bahanesini öne sürdüğü öğrenildi.

‘DÖRT KELİME’YE İNANANLARIN HİKAYESİ

‘Tribünlerin Sesi’ belgeseli, barışçıl söylem ve eylemleri nedeniyle sıkça devletin hışmına uğrayan Amedspor ve taraftarlarının hikayesini anlatıyor.

Çekimlerin İstanbul, Diyarbakır ve Hamburg’da yapıldığı belgeselde Amedspor taraftarlarının yanısıra Fenerbahçe taraftarları da yer aldı.