65. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” ödülünü Jafar Panahi’nin “Taxi” adlı filmi kazandı. Jüri Büyük ödülü Pablo Larrain’in yönettiği “El Club” filmine giderken, Gümüş Ayı ödülünü “Aferim!” filmiyle “Body” filmi paylaştı.

65. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) ödüller açıklandı.

Berlin’de düzenlenen festivalin ödülleri, Berlinale Palast’ta yapılan törenle sahiplerini buldu.

Darren Aranofsky’nin jüri başkanlığını yaptığı festivalde “Altın Ayı” ödülünü ülkesi İran’dan çıkması yasak olduğu için törene katılamayan Jafar Panahi’nin “Taxi” adlı filmi kazandı. Törene Panahi’nin ailesi de katıldı.

Panahi, 2011 yılında jüri üyesi olduğu Berlin Film Festivali’ne katılması engellenmiş, yönetmen sisteme karşı propagandayla suçlanmış, aynı yıl “Bu Bir Film Değil” (In Film Nist) adlı eserle içine düştüğü durumu sinemaya aktarmıştı. Panahi, 63. Berlin Film Festivali’nde de “Pardé” (Closed Curtain) filmiyle kaçak yollarla katılmış ve “Gümüş Ayı” ödülü almıştı.

Jüri Büyük ödülüne Pablo Larrain’in yönettiği “El Club” filmi layık görülürken, en iyi yönetmen dalında Gümüş Ayı ödülünü “Aferim!” filmiyle Radu Jude ile “Body” filmiyle Malgorzata Szumowska aldı.

“45 Years” filmi Tom Courtenay’a  en iyi erkek oyuncu getirirken, Charlotte Rampling’e de en iyi kadın oyuncu ödülü getirdi.

En iyi senaryo dalında Gümüş Ayı ödülünü “El Boton de Nacar” filmiyle Şilili Patricio Guzman alırken, festivalin “Berlinale Shorts” adlı kısa metrajlı film yarışmasında, en iyi film dalında Altın Ayı ödülünü, Güney Koreli yönetmen Na Young-kil’in “Hosanna” adlı filmi kazandı.

Kısa metrajlı filmler arasında jüri ödülü kategorisinde Gümüş Ayı ödülünü, ABD’li Joanna Arnow’un ‘Bad at Dancing” aldı.

ÖDÜLLER

Berlin’de 5 Şubat’ta başlayan 65. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde 72 ülkeden 441 film gösterilmiş, 19 film “Altın Ayı” ve “Gümüş Ayı” için yarışmıştı.

65. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin tam kazanan listesi şöyle:

* Altın Ayı Taxi (Ta(Jafar Panahi)

* Büyük Jüri Ödülü El Club (Pablo Larraín)

* lfred Bauer Ödülü Ixcanul (Jayro Bustamante)

* En İyi Erkek Oyuncu Tom Courtenay | 45 Years

* En İyi Kadın Oyuncu Charlotte Rampling | 45 Years

* En İyi Senaryo Patricio Guzmán | El botón de nácar

* En İyi İlk Film 600 Millas (Gabriel Ripstein)

* Altın Ayı (Kısa Film) Hosanna (Na Young-kil)

* Büyük Jüri Ödülü (Kısa Film) Bad at Dancing (Joanna Arrow)

* Audi Kısa Film Ödülü Planet Σ (Momoko Seto)

Kaynak: İMCTV