Sony firması, ABD ve Kuzey Kore arasında gerilime neden olan "The Interview" (Röportaj) filminin Noel günü ABD'deki bazı sinema salonlarında gösterileceğini duyurdu.

Sony'ye yönelik geçen ay gerçekleştirilen siber saldırılar ardından firma, filmin gösterime girmesini ertelemişti.

ABD'de şimdiden iki sinema salonu filmi göstereceklerini duyurdu. Bu sinemalar, sosyal medyadan yaptıkları açıklamalarda, Sony'nin filmin gösterimi için kendilerini izin verdiğini duyurdu.

"The Interview"un ABD'deki gösterimi, ardı arkası kesilmeyen siber saldırılar ve tehditlerin ardından iptal edilmişti. Sony'nin kararı özellikle ABD'de tepki çekmişti.

Filmde, iki gazetecinin (James Franco ve Seth Rogen) Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) taşeronu olarak, Kuzey Kore liderine suikast planlamaları anlatılıyor.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kore hükümeti daha önce komedi filmini "terör eylemi" olarak nitelemişti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde Noel günü vizyona girmesi planlanan film Kuzey Kore'nin büyük tepkisini çekmiş ve geçen ay Sony'ye bilgisayar korsanlarınca siber saldırılar düzenlenmişti.

Bazı saldırılarda Sony çalışanlarının maaş bilgileri ele geçirilip internet üzerinden yayınlanırken, bir diğer saldırıda da henüz vizyona girmemiş beş filmin senaryosu bilgisayar korsanları tarafından internette paylaşılmıştı.

Filme tepki gösteren ve kendilerini "Barışın Savunucuları" olarak tanımlayan kimliği belirsiz bir grup bilgisayar korsanı, gönderdikleri e-maillerde filmi vizyona sokmayı planlayan sinema salonlarını açıkça tehdit etmişti.

Gönderilen mesajlarda, "11 Eylül 2001'de neler olduğunu hatırlayın. Size tavsiyemiz bu filmi vizyona sokan sinemalardan uzak durmanız" deniyordu.

Kuzey Kore şu ana kadar yapılan siber saldırıları ve tehditleri üstlenmedi. (BBC Türkçe)