Pembe Hayat KuirFest kısa filmlerden animasyonlara ve uzun metrajlara, dünya festivallerinde ses getiren yapımları izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor.

18 Ocak 2016 programı şöyle:

Gökkuşağının Altında

Festival bugünkü programında, yıl boyunca dikkat çekmiş, ödüllü uzun metraj kurmaca yapımlardan oluşan ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünden filmleri Kızılay Büyülü Fener’de festival takipçisiyle buluşturuyor. Bunlardan ilki saat 16.45’te gösterilecek olan, Litvanya’nın bu yılki Oscar adayı Sangailė’nin Yazı (Sangailės Vasara, 2015). Sundance'de kazandığı 'En İyi Yönetmen' ödülünden bu yana gerçek bir festival favorisine dönüşen film, iki genç kadının tutkulu ilk aşk deneyimlerini yaz mevsiminin ruhuyla bütünleştiriyor. Yıl boyunca kuir festivallerde beğeni toplayan Kırık Gardenyalar (Broken Gardenias, 2014), biri içe kapanık, diğeri öfkeli ve dışadönük bir aykırı ikilinin çıktıkları sürprizlerle dolu yolculuk boyunca hem kendilerini hem de birbirlerini keşfetme hikâyelerini anlatıyor. Terk edilme ve ayrımcılık gibi ciddi meseleleri esprili bir dille anlatan kara komedi, saat 19.00’da izlenebilir. Büyülü Fener, günü 21.30’da gösterilecek Kıyı (Beira-Mar, 2015) ile kapatacak. Prömiyerini geçtiğimiz yıl Berlinale’nin ‘Panorama’ bölümünde gerçekleştiren Kıyı, iki yakın arkadaş Martin ve Tomaz’ın, Brezilya’nın güneyinde küçük bir sahil kasabasında geçirdikleri hafta sonu üzerinden gençliğin arzu dolu sularında gezinen, umutlu bir büyüme ve kimlik arayışı hikâyesine odaklanıyor. Genç oyuncularının güçlü performansları ve otobiyografik unsurlar taşıyan senaryosuyla çok konuşulan Brezilya yapımı film, Rio de Janeiro Film Festivali Jüri Özel Ödülü ile Yeni Yaklaşımlar En İyi Film Ödülü’ne lâyık görülmüştü.

‘Gökkuşağının Altında’ bölümünde yer alan, Yeşilçam filmleri ile erken dönem Almodóvar yapımlarını anımsatan bir trans hikâyesi olan Meksika yapımı Yalnız Yıldızlar (Estrellas Solitarias, 2015) ise saat 19.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde (ÇSM) izlenebilir. Film, arkadaşlıklarının test edilmesi üzerinden iki trans kadın karakterin acı tatlı dünyasına yakından bakıyor.

Kuir Kısalar

Pembe Hayat KuirFest’in beşinci yıl sürprizlerinden kısa film yarışması filmlerinin gösterimleri bugün sona eriyor. Jürisinde senarist ve yönetmen Ümit Ünal, Oslo/Fusion Uluslararası Film Festivali’nin yönetmeni Bard Ydén ve Altyazı yayın kurulu üyesi, sinema yazarı Gözde Onaran’ın yer aldığı yarışma kapsamında gösterilen filmlerden Kusursuz Gelecek (The Future Perfect, 2015), Sahil Havası (La Météo des Plages, 2014), Geçen Zaman (Det bor inga bögar i Bollebygd, 2015) ve Kim Olursa (À qui la faute, 2015) saat 13.00’te ÇSM’de izlenebilir. Başrollerini Star Trek’ten tanıyacağınız Zachary Quinto ile Mad Men’de yer alan Robert Baker’ın paylaştığı Kusursuz Gelecek, minimalist üslubu ve prodüksiyon kalitesiyle dikkat çekiyor.

Festivallerde adından övgüyle söz ettiren Sahil Havası, çocuk sahibi olmak isteyen lezbiyen çift Alice ve Louise’in, arkadaşları Tom’dan yardım istemelerini konu alıyor. Geçen Zaman, işten sonra arkadaşlarıyla dışarı çıkan 20’li yaşlarındaki Niklas’ın, liseden beri görmediği Adam’la karşılaşması üzerinden pişmanlıkların telafisinin cesaretten geçip geçemeyeceği üzerine kafa yoruyor. Fransız yapımı Kim Olursa ise ergenlik çağındaki bir grup genç kadının yaz kampına konuk oluyor ve hâkim normların, bağnazlığın ve homofobinin bireyler üzerindeki travmatik etkilerini gözler önüne seriyor.

Kuir Animasyon Seçkisi

Festivalin bu yılki sürprizlerinden,  DOK Leipzig programcılarından Annegret Richter’in hazırladığı, ödüllü kuir animasyonlardan oluşan ‘Kuir Animasyon Seçkisi’ Cumartesi günü KuirFest takipçileriyle buluşmuştu. Seçki ikinci kez bugün saat 15.00’te ÇSM’de gösterilecek. Richter, gösterim sonrasında izleyicilerle bir soru-cevap etkinliği gerçekleştirecek.

Seçkide; pembe flamingo sürüsündeki tek heteroseksüel flamingonun yalnızlığına son verme çabasını mizahi bir dille anlatan Flamingo Pride (2011), Toronto Film Festivali ve Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali dâhil pek çok festivalde beğeni toplayan Kuzular (Lämmer, 2013), eşcinsel bir holiganın tribünlerin homofobik dünyasında var olma çabasını anlatan Holiganları Severim (I Love Hooligans, 2013), cinsel yönelimini itiraf edemeyen bir erkeğin yarım kalmış aşkını anışını anlatan müzikal Gecenin Kadını (Lady of the Night, 2014), prömiyerini Clermont-Ferrand’da gerçekleştiren ve En İyi Animasyon dalında Cézar ödüllerinde yarışan Ah Willy (Oh Willy, 2012), cinsiyet geçiş sürecini yeni atlatmış bir trans kadının hikâyesine odaklanan Lubunya (Ladyboy, 2012), yine Clermont-Ferrand’da beğeni toplayan Maria Magenta (2011), orgazm deneyimi üzerine şiirsel ve mizahi bir deneme olan Küçük Ölümler (Little Deaths, 2010) ve bol ödüllü “Uzun Kuş”u Çekerken (The Making of Longbird, 2011) yer alıyor.

‘Qara Kuir’

Britanya siyah kuir sinemasını mercek altına alan ‘Qara Kuir: Britanya’ seçkisinin ilk filmi Azgın Hayat (Stud Life, 2015) bugün saat 17.00’de ÇSM’de izlenebilir. Azgın Hayat, izleyenleri arkadaşlık ve aşk arasında kalan JJ ve Seb üzerinden, toplumsal cinsiyetin havada uçuştuğu, arzunun ise çok katı kurallara tabi tutulduğu Londra’nın kentsel ortamının daha önce hiç görülmemiş bir yaşam dilimine götürüyor. Seçkinin diğer filmleri için bizi takip etmeye devam edin!