65. Berlin Film Festivali’nde yarışacak filmler açıklandı. Yarışmada İran’da altı yıllık hapis, 20 yıllık yurtdışına çıkma ve film çekme yasağıyla cezalandırılan Jafar PanahiTaxi” filmiyle yarışacak.

5-15 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek olan 65. Berlin Film Festivali’nde (Berlinale) yarışacak filmler açıklandı. Jüri başkanlığını Darren Aronofsky’nin yapacağı festivalde 19 film “Altın Ayı” ve “Gümüş Ayı” için yarışacak.

Festival Isabel Coixet’in “Nobody Wants the Night” adlı filmiyle açılacak. Ödüller, 14 Şubat Cumartesi günü sahiplerini bulacak. Yarışma bölümünde Kenneth Branagh’ın yönettiği ve Cate Blanchett, Lily James’in oynadığı “Cinderalla”, Bill Condon’un “Mr. Holmes”, Oliver Hrischbiegel’in “Elser” ve Wim Wenders’in “Every Thing Will Be Fine” filmlerinin yarışma dışı gösterileceği, “Altın Ayı” için yarışmayacağı açıklandı.

Festivalde yarışacak filmler arasında İran’da altı yıllık hapis, 20 yıllık yurtdışına çıkma ve film çekme yasağıyla da cezalandırılan Jafar Panahi’nin “Taxi” filmi de bulunuyor. Panahi, 2011 yılında jüri üyesi olduğu Berlin Film Festivali’ne katılması engellenmiş, yönetmen sisteme karşı propagandayla suçlanmış, aynı yıl “Bu Bir Film Değil” (In Film Nist) adlı eserle içine düştüğü durumu sinemaya aktarmıştı. Panahi, 63. Berlin Film Festivali’nde de “Pardé” (Closed Curtain) filmiyle kaçak yollarla katılmış ve “Gümüş Ayı” ödülü almıştı.

ANA YARIŞMAYA SEÇİLEN FİLMLER:

45 Years – Andrew Haigh
Aferim! – Radu Jude
Als wir träumten (As We Were Dreaming) – Andreas Dresen
Body – Malgorzata Szumowska
Cha và con và (Big Father, Small Father and Other Stories) – Di Phan Dang
Eisenstein in Guanajuato – Peter Greenaway
El botón de nácar (The Pearl Button) – Patricio Guzmán
El Club (The Club) – Pablo Larraín
Ixcanul (Ixcanul Volcano) – Jayro Bustamante
Journal d’une femme de chambre (Diary of a Chambermaid) – Benoit Jacquot
Knight of Cups – Terrence Malick
Nobody Wants the Night – Isabel Coixet
Pod electricheskimi oblakami (Under Electric Clouds) – Alexey German
Queen of the Desert – Werner Herzog
Taxi – Jafar Panahi
Ten no chasuke (Chasuke’s Journey) – Sabu
Vergine giurata (Sworn Virgin)- Laura Bispuri
Victoria – Sebastian Schipper
Yi bu zhi yao (Gone with the Bullets) – Wen Jiang