Uygulanan sokağa çıkma yasakları, yıkılan ev, işyerleri ve ibadethaneler, harabeye haline getirilen tarihi eserler, neden öldüğünü bilmeden ölen/öldürülen çocuklar, gençler, siviller, asker, polis, yaşanan vahşet, kapının eşiğine gelmiş savaş, savaş çığlıkları atanlar ve bütün bunların üzerine “soğuk su içmek gibi” gelen, belden aşağı Diyanet işleri başkanlığının garip fetvaları…

Acısıyla, hüznüyle ve gariplikleriyle bunları yaşarken neden ve nereden uydurulduğu belli olmayan, “bu kadar da olmaz” dedirten ve tam bizim ülkemize uygun bir haber.

Haberi ilk okuduğumda güldüm. Komedi gibiydi. Akciğer kanserine yakalanan kişi eğer sigara kullanıyorsa SGK, gerekli olan ilacın para ödemesini yapmayacakmış.

Akciğer kanserine yakalanan kişinin, tedavi olabilmesi, ilaçlarını alabilmesi için sigara içiyor olmaması gerekiyormuş! İlacın 1 aylık kürünün 5 bin lira olduğu düşünüldüğünde, sigara kullanan kişinin akciğer kanserine yakalandığında yaşama şansının kalmadığının ilanı gibi bir haber. (1)

Haberi sindirdikten sonra bazı konular dikkatimi çekti, araştırmak istedim ve araştırdım.

Akciğer kanseri, kanser türleri içinde ölüm oranı en yüksek kanser türlerinden. Akciğer kanserinin en önemli nedeni (% 90 oranıyla), uzun süreli tütün ve mamullerini kullanmak. Yani, akciğer kanserine yakalanmak için zaten tütün kullanmak zorunlu gibi. Akciğer kanserine yakalananların sadece % 10’u sigara dışındaki nedenlerle bu hastalığa yakalananlar.

Bu ortalamalara baktığımızda, sigara içmediği halde akciğer kanserine yakalananların % 10’luk kısmının tedavisi SGK tarafından yapılabilecek ama asıl neden olan sigara kullanımı nedeniyle akciğer kanserine yakalanan % 90’lık kısmının tedavisi SGK tarafından yapılmayacak!

**

Zaten yaşama oranı çok düşük olan akciğer kanserine yakalanmışsan, sigara kullanan % 90 içerisindeysen ve ayda 5 bin lira ilaca veremeyecek durumdaysan vay haline, hiç uğraştırma insanları, mezarını kaz, git evine ölümü bekle.

Zaten akciğer kanserine yakalanmışsın, erken teşhisin imkansız olduğu memlekette yaşıyorsun, yaşama şansın çok düşük, senin için boş yere ayda 5 bin lira neden harcansın ki!

Yazık değil mi?

Vicdanın el verir mi?

Her nefsin bir gün tadacağı ölümü biraz erken yakalamışsan bu senin suçun. İçmeyeydin bu pislik mereti. Nereden kandın ki Kızılderili icadına!

Sigara kullanmadığın halde akciğer kanserine yakalanan % 10 içerisindeysen ne mutlu sana. SGK tarafından tedavi ettirilecek kişiler arasındasın.

Konunun ilgimi çekmesinin ana maddesi elbette sigara.

Cumhurbaşkanımızın muhtarlarla yaptığı her toplantıda gündeme gelen, muhtarların cebinden çıkarıp aldığı sigara. Söz aldıklarından aldığı sigaralarla “buruşturulmuş sigara koleksiyonu” yaptığı sigara. “sigara içmenin özgürlüğü olamaz” dediği sigara.

Elbette ki sigara sağlığa zararlı. Elbette ki içilmemeli. Ancak insanları bu zararlıdan korumanın yasakla olmayacağı da açık.

Sigaranın zararlarını anlatmak bir tarafa sigara içenleri cezalandırmak bir tarafa. Sigara içtiği için bir insanı ölüme mahkum etmek!

Sigara içenler ölüme mahkum edildi. Karar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verildi. Karar anayasaya ve insan haklarına aykırı ama burası Türkiye. “gerektiğinde mevzuatları bir tarafa bırakın” diyen makamların yönettiği ülke. Yetkilerin yasalardan üstün olduğu zaman ve mekan…

**

İşte tam da o zamanda, o mekanda geldi aklıma IŞİD’in sigara yasakları.

IŞİD’in sigara, alkol ve kuru yemişleri yasakladığı, kullananlar hakkında sert tedbirler uyguladığı biliniyor.

Musul’u işgal ettikten sonra yayınladığı on maddelik bildirinin bir maddesi sigara, alkol ve uyuşturucu yasağına ayrılmış, bu bildiri IŞİD’in sigarayı yasaklamasının resmi belgesi olmuştu.

Önceleri uyarı, aşağılama veya dayak gibi basit yaptırımları olan bu yasak sonraları içenlerin parmaklarını kesmeye, son aşamada ise kafa kesilerek idama kadar gitti.

Geçen yıl Kerkük’te sigara içtikleri için kafaları kesilerek infaz edilen 12 kişiyle ilgili haber Rûdaw’da yayınlanmıştı (2) Daha önce de topladıkları sigaraları yakarak imha ettiklerine ait görüntüler medyada yayınlanmıştı.

Sigaraya karşı garip bir şekilde savaş açan, içenlerin parmaklarını, kafalarını kesen IŞİD, işgal ettiği yerlerdeki kadınları köle olarak “sigara parası” karşılığında satmanın hiçbir sakıncasından bahsetmiyordu. Sigara, kadınları “sigara parasına” satmaktan daha kötü ve tehlikeliydi. (3)

IŞİD’in sigara yasağının arkasında, bölgede çok ucuz olan sigaraları toplayıp başka ülkelerde (özellikle Türkiye’de) 2-3 kat fazlasına satması (Bölgeden 1 TL civarında satılan sigara dışarıda 2-5 TL ye alıcı bulabiliyor) ve bu ticaretten büyük paralar kazanıyor olması da vardı. (4)

**

Kuran’ın indirildiği yıllarda tütün kullanımı olmadığından, tütünle ilgili herhangi bir ayet bulunmamakta. Dini alimlerin kitaplarında ise sigarayla ilgili hükümler şöyle sıralanıyor;

Kimi dini alimler tütün hakkında “hüküm verilemez” demiş, kimisi “helaldir”, kimisi “mekruhtur” demiş. Hükümler verilirken kokusu, zararı ve alışkanlık yaratması dikkate alınmış. İçlerinde, nimet olma nedeniyle “helal” olarak görenler de var. Tam bir söz birliği yok.

 

Sağlığa verdiği zararın görmezden gelinemez olduğu gerçekliğini inkar etmeden, sigara içeni çok zor durumda bırakan yetkililer sanırım sigaradan aldıkları % 66,54 özel tüketim vergisi, % 15 KDV toplam % 81,54 vergiyi unutuyorlar.

Alkollü içeceklerden aldıkları % 60’a varan vergileri, bütçenin neredeyse % 10’luk bölümünü sigara ve içki içenlerin ödediğini unuttukları gibi…

Bütçenin/devlet harcamalarının % 10’unu karşılayanları ölüme mahkum edenler biraz düşünmeli…

_____________

1) http://sendika9.org/2016/02/sgk-sigara-icen-kanser-hastalarinin-ilacini-odemeyecek/

2)

3) http://haber.sol.org.tr/dunya/isid-kadinlari-bir-paket-sigara-parasina-satiyor-119181

4)