Uzmanlar zeytinyağının kokusunun insana tokluk duygusu verdiğini belirterek bu sayede kilo vermeye yardımcı olduğunu belirtti. Araştırmaya göre sofrada zeytinyağının bulunması bile günde 200 kalori daha almanıza yardımcı olabilir.

Avusturya ve Almanya'da yapılan bir araştırmada, zeytinyağının sadece sofrada bulunması bile insanın ince olmasını sağladığı kaydedildi. Bilim insanları zeytinyağının kokusunun tokluk duygusu verdiği için insanın daha az yemek yediğini ifade etti.

Araştırma günde 500 gram yoğurt yiyen gönüllüler üç ay boyunca takip edilerek gerçekleşti. Bazıları yoğurda zeytinyağı ekledi. Diğerleri kolza yağı, domuz yağı veya tereyağı ekledi. Yoğurda zeytinyağını ekleyen grubun daha az kalori aldığı gözlemlendi. Bu grubun yapılan kan testlerinde serotonin seviyelerinin yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu insanı tok hissettiren bir tür tokluk hormonu.

Viyana Üniversitesi ve Münih Teknik Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmada zeytinyağının aromasının tok hissettirdiği ve bir kişinin günde yaklaşık 200 kalori almasını engellediği kaydedildi.

Bilim insanları iştah baskılama özelliği olan zeytinyağı, domuz yağı, tereyağı ve kolza yağını denedi. Alman ve Avusturalyalı uzmanlar katılımcılardan normal beslenmelerinin yanında yarım kilo yoğurda bu yağdan birini ekleyerek yemelerini istedi. Üç ay sonra yoğurt ekleyen grubun daha fazla tok hissettikleri keşfedildi. Prof. Peter Schieberle araştırma boyunca zeytinyağlı yoğurt yiyen katılımcılarda bir kilo alma durumuna rastlamadıklarını söyledi.

Schieberle kolza yağı ile zeytinyağının yağ asidi açısından benzer olmasına rağmen zeytinyağının daha fazla tokluk duygusu vermesinin altında onun kokusu yattığını belirtti. Araştırmada zeytinyağlı yoğurt yiyen grubun diğer gruplara göre 176 kalori daha az aldığı belirtildi.

Bu çalışma ileride daha az kilo aldıracak gıdaların üretilmesi açısından yararlı olduğu ifade edildi. (GAZETEPORT/YAŞAM)