Yılbaşı gecesinin olmazsa olmazları arasında hiç kuşkusuz birbirinden leziz yemeklerle donatılmış sofralar geliyor. Ancak atıştırmalıklardan et yemeklerine ve çeşit çeşit içeceklere uzanan sofralar gece boyunca keyifli gelse de, yeni yılın ilk gününde halsizlik ve baş ağrılarıyla uyanmaya neden olabiliyor. 31 Aralık’ta gün boyu sağlıklı bir beslenme programı uygulanması gerektiğini söyleyen Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, kahvaltıdan yılbaşı yemeğine kadar tüm öğünler için önerilerde bulundu.

İster evde aile ve dostlarla kutlansın, ister dışarıda eğlenceli bir ortamda, yılbaşı sofralarının tadı bir başkadır. Kimi için hindisiz bir sofra düşünülemez, kimi de mezeler ve atıştırmalıklar ile tüm geceyi geçirebilir. Ancak beslenme rutininin dışına çıkılan bu gün, yeni yılın ilk saatlerinde baş ağrılarıyla uyanmaya neden olabiliyor.

Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, 31 Aralık’ta gün boyu neler tüketilmesi gerektiğini paylaştı.

KAHVALTIDA DAHA ÇOK POSA, DAHA AZ YAĞ

Özellikle yılbaşı sofrasında tüketilecekleri düşünerek kahvaltıda posalı besinlere yer vermek ve yağı azaltmak, güne iyi bir başlangıç yapmaya yardımcı oluyor. Uzun süre tokluk hissi veren sebzeli bir omlet ile yanında bol yeşillik ve tam buğday ekmeği tercih edebilirsiniz. Sabah kahvaltınızı erken saatte yaptıysanız, bir mevsim meyvesi veya kuru meyve ile bir kase az yağlı yoğurt veya sütten oluşan bir ara öğün yapabilirsiniz.

ÖĞLE YEMEĞİNDE SEBZE VEYA KURU BAKLAGİLLER

Yılbaşı sofrasında et olacağını göz önünde bulundurarak öğle yemeğinde seçiminizi sebze veya kuru baklagillerden oluşan bir yemek ya da salatadan yana yapın. Yoğurt, ayran veya kefir seçeneklerinden birini de öğününüze ekleyerek tok kalma sürenizi uzatabilirsiniz.

İKİNDİDE KAN ŞEKERİNİZİ DÜZENLEYİN

Akşam yemeğine çok aç oturmamak için ikindi öğününü mutlaka yapmalısınız. Kepekli yağsız bir tost veya bir avuç kuru meyve - kuruyemiş karışımı, açlığınızı bastırıp kan şekerinizi düzenler. Bunun yanı sıra, gün içinde su tüketmeyi ihmal etmeyin. Su, iştahınızı dengelemeye yardımcı olacağı gibi sindirim ve boşaltım sisteminizin rahat çalışmasını da sağlar ve şişkinlik, kabızlık gibi sorunlarla karşı karşıya kalmanızı engeller. Su içmekte zorlanıyorsanız, suyu tarçın, limon, naneyle tatlandırabilirsiniz.

YILBAŞI YEMEĞİNE HAFİF TATLAR İLE BAŞLAYIN

Yılbaşı sofrasının bütün gece ortada kalacağını göz önünde bulundurarak yavaş yavaş yemeye özen gösterin. Başlangıçta zeytinyağlı sebze yemeklerini veya sebzeyle yapılan mezeleri tercih edin. Sebzeli salatalar veya çorba da başlangıç için oldukça ideal. Et tüketecekseniz, yağda kızartılmamış, sossuz olanlardan seçin ve porsiyonuna mutlaka dikkat edin. ‘Tatlısız olmaz’ diyorsanız, kabak, incir tatlısı gibi meyve tatlıları veya sütlü tatlılar, şerbetlilere göre çok daha masumdur ama en uygunu, meyvenin kendisini yemektir. Alkol alacaklar, en az içtikleri alkol kadar su içerek hem alkol tüketimini düşürebilir hem de etkilerini azaltabilir. Alkol almayanların da bol su tüketmesi çok önemli çünkü su içmek, yemeği azaltarak kalori alımını dengeliyor.

Kaynak: Demokrat Haber