Acı biberden zencefile bütün bitki ve baharatların yemeği lezzetlendirmelerinin yanı sıra birçok faydası bulunmakta. Özellikle kanser, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve alzheimerdan koruyabilmekteler.

 

Baharatların ve bitkilerin antioksidan değerleri bazı sebze ve meyvelerden daha da fazla olabilmekte. Antioksidanlar vücudu zararlı maddelerden koruyabilmekte, hastalıkların oluşumunu yavaşlatıp hatta önleyebilmekte.

 

TAZE OLMALI

Kurutulmuş bitkileri ve baharatları hasat tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde tüketmek gerekir aksi takdirde hem biyoyararlılığı azalmakta hem de toksik madde oluşumu tetiklenmekte.

 

Saklama koşulları elbette önemli, güneş görmemeli, nemli ortamdan uzak tutmalı ve ağzı kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir.

 

ZENCEFİL

Kansere karşı koruyucudur. Ayrıca enfeksiyon giderici ve en etkili doğal ağrı kesicidir, özellikle osteoartritte oluşan eklem ağrılarına karşı faydalıdır. Hafızayı güçlendirir bu nedenle alzheimera karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını önler, kanı temizler, kalp ritmini düzenler, kötü kolesterol seviyesini düşürür, kanın pıhtılaşmasını önler ama tüketim miktarı önemlidir. Mide bulantılarına karşı faydalıdır.

 

TARÇIN

Günde tüketilen yarım çay kaşığı kadar tarçın kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığına karşı korur, hastalıkta diğer belirtileri azaltır. Bunun yanı sıra tarçın tükettiğiniz yiyeceklerin yağa dönüşümünü de azaltmaktadır. Tarçını tek başına tüketmek biraz zor olabilir, günlük tüketmeniz gereken süt veya yoğurt içerisine katarak daha rahat tüketebilirsiniz.

 

ACI BİBER

Acı biber içerisinde bulunan kapsaisin adlı madde metabolizmayı %23 hızlandırmaktadır. Günlük aynı kaloriyi alıp ama yemeklerine acı biber ilave edenlerin etmeyenlere göre daha hızlı kilo verdiği yapılan araştırmalarca da desteklenmekte.

 

KÖRİ VE HARDAL

Hardal ve köri yağın depolanmasını azaltıp, kan şekerini dengelemektedir. Salata veya sandviçlerinize yağ yerine ilave edebilirsiniz.

 

SARIMSAK

Yüzyıllardır şifa amaçlı kullanılan sarımsak içeriğindeki allisin adlı maddeden dolayı kalp sağlığını korur, kötü kolesterol seviyesini ve kalp basıncını düşürür ayrıca vücutta vazodilatör olarak etki gösterir yani damarları genişletip vücut ısısını artırmaktadır.

 

BİBERİYE

Etkili bir antioksidan olan biberiye beyin sağlığını korumaktadır. Bu nedenle alzheimera karşı savaşır. Ayrıca hafızayı güçlendirir. Gaz giderici ve idrar söktürücüdür özellikle ödem sorunu yaşayanlarda faydalı olabilmektedir.

 

FESLEĞEN

Flavonoidlerden zengin olan fesleğen hücre yapısını koruyucu özelliğe sahiptir. Artrit ve enflamasyon problemi olanlarda ağrıyı azaltıcı etkisi vardır. Magnezyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle de dolaşım sistemini düzenler, kalp sağlığını korur.

 

Diyetisyen Özlem Sert Aydın / Milliyet