Dünyaca ünlü tüp bebek doktoru Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisinde beslenmenin önemini anlattı:

Kadınlar bünye olarak hassas ve kırılgandır. Aylık adet kanamaları, menopoz sıkıntıları, doğurgan yapıya sahip olmaları kadınları daha hassas yapan nedenler. Beslenmelerine dikkat ediyor olmaları bu sıkıntıları azaltacak etkiler sunacaktır. Kansızlık gibi birçok rahatsızlık kadınlarda daha yaygın görülmekte. Bunlar için vücuda belirli ölçülerde besin maddesi alıyor olmak gerekecektir. Özellikle gebelik durumlarında beslenme daha çok özen isteyecek ve bebeğin sağlığı için de önemli olduğu dikkatleri çekecektir. Tüp bebek tedavisi de gebeliğin zor şartlarda elde edilen bir çeşidi olarak, bu tarz soruların çoğalmasına neden olmakta. Tüp bebek tedavilerinde başarıyı etkileyebilmek adına doğru beslenme programının uygulanıyor olması faydalı olacaktır.

Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisi olacak anne adayları için bir takım beslenme önerilerinde bulunuyor:

- Sıvı alımına dikkat ediyor olmak vücudu daha sağlıklı kılacak ve organizmaya hayat katacaktır. Günlük sıvı alımını su yerine yan içeceklerden yapmak yanlış olacaktır. Çok çay vb. ürünlerin tüketilmesi, su ihtiyacını ekarte edecek suya karşı istek olmayacaktır. Yapılması gereken sıvı ihtiyacını sudan karşılayabilmektir.

- İçeriğinde asit olan içecekler tüketilmemelidir. Kafein ve asit içerikli içecekler uyku problemi, stres gibi bir takım durumları tetikleyecek ve bebeğin sağlıklı gelişebilmesinin önüne geçebilecektir.

- Omega üç kaynağı gıdalar da tüp bebek tedavileri esnasında kadının vücuduna destekçi olacaktır. Protein, balık, süt ürünleri, vitaminler, mineraller vücuda sağlık kazandıracak ve bu tedaviler esnasında kişiye direnç sağlayacaktır.

- Alkol ve sigaranın bugün bilinen pek çok zararı vardır. Yumurtalıklar üzerine de etki eden bu iki zararlı maddenin tüp bebek tedavileri esnasında kullanımları da sakıncalı olacaktır. Sigara tüketmek zararlı olabileceği gibi içilen mekanlarda da bulunmak sakıncalı olacaktır.

- lerin daha sağlıklı ilerlemesi için öncesinde folik asit tabletlerine başlıyor olmak faydalı olacaktır. Vücuda tutunacak olan bebeğe sağlıklı zemin ayarlayabilmek adına doğal olan; ceviz, badem, yeşil salata ve baklagillerden de bu anlamda destek alınmalıdır.

Tüp bebek tedavilerinde en öncelikli olarak beslenme düzeni oluşturulmalıdır;


Gebelik öncesinde sağlıklı beslenip vücudu gebeliğe hazırlamak en önemli adımlardan ilkidir.

Tüp bebek tedavisi süresince ve emzirme dönemi sonlanıncaya kadar kadının bünyesi adeta iki kişilik gibi düşünülecektir. Çünkü dünyaya gelecek olan yeni canlı için anne bedeninin bebeğe yeterli ihtiyaçlarını karşılaması gerekecektir. Buradaki kasıt çift kişilik yemek yiyebilmek değil, sağlıklı ve yeterli beslenebilmektir. Uykusuz bedenler, alkol- sigara içmek ve bu ortamlarda bulunmak, günde tek öğün beslenip kendi sağlığını hafife almak tüp bebek tedavilerinde istenmeyen davranış şekilleridir. Her bedenin genel sağlık durumu gözden geçerek var olan kronik bir rahatsızlığına göre bu programlar belirlenebilecektir. Başarı için hayatı ve kendini sevip buna göre beslenmek gerekir.

Tüp bebek tedavisi ile ilgili detaylı bilgi ve ünlü doktora sorularınızı yöneltebilmeniz için adresini tıklamanız yeterli olacaktır.