Tüp bebek yöntemi son yıllarda çocuk sahibi olamayan çiftlerin yoğun biçimde tercih ettikleri bir yöntemdir. Bebek sahibi olamamak birçok çifti üzen hatta evliliklerin sonlanmasına, evliliklerin mutsuz hale gelmesine sebep olabilen de bir durumdur. Bu gibi durumlara engel olmak için tıp biliminin geliştirdiği tüp bebek imkanından faydalanılabilir.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek yönteminde çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin kendi üreme hücreleri kullanılır. Bu üreme hücreleri laboratuvar koşullarında döllenirler ve daha sonra anne rahmine yerleştirilirler. Kısaca tüp bebek yöntemi bu şekilde işlemektedir. Erkek ve kadın üreme hücreleri alındıktan sonra bu hücreler 48 saat süre ile vücut sıcaklığına yakın bir ortamda birlikte bekletilirler. Bu hücrelerde 48 saat süre sonunda döllenme işleminin gerçekleştiği görülür. Hücrelerin %50'ye varan miktarında döllenme gerçekleşir. Döllenmenin gerçekleşmesinin ardında ise döllenmiş hücre anne rahmine yerleştirilerek doğum için ilk adım atılmış olur.

Tüp bebek yöntemi daha önceleri bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktaydı. Bu yöntemde tüplerinde kalıcı hasar bulunan kadınlar tedavi edilmekteydi. Bu yöntemin başarısının ardından kısırlığa neden olan diğer konularda da yöntem kullanılmaya başlandı. Günümüzde ise nedeni bilinmeyen kısırlık konularında ve kadın ila erkek kaynaklı olan kısırlıklarda tüp bebek yöntemi oldukça sık kullanılan ve güvenilen bir yöntemdir. Bu yöntem ile gerçekleştirilen gebeliklerin %50'si olumlu sonuç vermektedir.

Tüp bebek yöntemi ile sağlanan gebeliklerin bir bölümü olumsuz sonuç vermektedir ve düşükler olabilmektedir. Düşük olmadan başarılı şekilde sonuçlanan gebeliklerin oranı %40 olarak verilmektedir. Bu oran iyi kliniklerce uygulanan yöntemlerle daha yukarı seviyelere çekilebilmektedir. Bu oran bu sayede %70-80 seviyelerine çıkabilmektedir. Gebeliklerin %20-30 aralığındaki oranında ise tüm çabalara rağmen gebelik oluşturulamamakta veya korunamamaktadır.

Tüp Bebek İle Nasıl Çocuk Sahibi Olunur?

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak için bu yöntemi uygulayan kliniklere başvurmak yeterlidir. Klinikler tarafından uygulanacak testler sonucu çiftlerin tüp bebek için uygun olup olmadıkları kontrol edilir ve daha sonra gerekli işlemlere başlanır. Öncelikle çiftlerden üreme hücreleri alınır ve bu hücreler 48 saat vücut sıcaklığında bekletilmek üzere hazırlanırlar.

Üreme hücrelerinden en az %50 oranla elde edilen döllenmiş yumurtalar, ana rahmine yerleştirilirler. Daha sonra kadının yumurtalıklarının bazı ilaçlar yardımı ile uyarılması işlemine geçilir. İlaç ile uygulanan bu yöntemlerin oldukça başarılı olduğu ve gebelik olasılığını arttırdığı görülmüştür. Bu ilaçlar, FSH: Metrodin, Follegon ve HMG: Hemogen Pergonal, Menogon sağlayıcı ilaçlardır. Yumurtalıkların bu ilaçlar yardımı uyarılmasının nedeni, embriyo oluşumu için daha fazla sayıda yumurta elde edilmesidir. Bu yol yardımı ile gerçekleştirilen yumurtalıkları uyarma işleminin çok sayıda yumurta oluşumunda büyük katkısı olduğu görülmüştür. Bu yöntem çok uç bir durum olmaması durumunda oldukça yüksek başarı sağlayan bir yöntemdir. Embriyo transferi adı verilen embriyoların rahim içine yerleştirildiği yöntemde amaç çok sayıda yumurta elde etmektir.

Tüp Bebek İle Çocuk Sahibi Olmak Ne Kadar Maliyetli?

Tüp bebek yöntemi ile hamile kalmak sanıldığı kadar yüksek maliyetli bir işlem değildir. Birçok çiftin hayali olan çocuk sahibi olmayı yoktan var eden bu yöntemde sağlık da oldukça önemlidir ve gerekli işlemlerin ve tetkiklerin gerekli yerlerde doğru ödemeler yapılarak yapılması da hayatidir.

Tedavinin diğer işlemler hariç ücreti 7000 ila 8000 TL arasında tutmaktadır. Bu ücret içerisinde tedavi sürecinde oluşabilecek komplikasyonlar dahil değildir. Ayrıca ücret içerisinde tedaviye başlamadan önce gerçekleştirilmesi zorunlu olan tetkiklerin ücreti de dahil değildir.

Haber Kaynağı : http://www.tupbebek-laparoskopi.com