Suriye'deki iç savaş nedeniyle yeni doğan binlerce bebek, çocuk felcine karşı aşılanamadı. Dünya Sağlık Örgütü, 10 bebeğin çocuk felci virüsü taşıdığını açıkladı. Suriye'ye komşu ülkeler, sığınmacılar yoluyla virüsün kendi topraklarına taşınmasından endişe ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Suriye'nin Irak sınırına yakın Deyr-ez Zor bölgesinde 22 vakadan 10'nunda çocuk felci virüsü tespit edildiğini açıkladı.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Oliver Rosenbauer, Deyr-ez Zor bölgesinde tespit edilen 22 şüpheli çocuk felci vakasından 10'uyla ilgili araştırmanın tamamlandığını ve bu çocuklarda "Tip 1" çocuk felci virüsü tespit edildiğini söyledi.

Suriye'de 1999 yılından bugüne kadar ilk kez çocuk felci vakası görüldüğüne dikkati çeken Rosenbauer, diğer 12 şüpheli vaka ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Kesinleşen çocuk felci vakalarının izole edildiğini bildiren Rosenbauer, hastalığın Suriyeli sığınmacılar yoluyla bölge ülkelerine yayılma riski bulunduğuna belirtti.

700 BİN KİŞİ AŞILANACAK

Bir milyona yakın Suriyeli sığınmacıyı barındıran Lübnan, 700 bin Lübnanlı ve yabancı çocuğa aşı yapmak için bir kampanya başlattığını açıkladı.

Deyr-ez Zor dışındaki bölgelerden ise, çocuk felci şüphesi vaka bilgisi gelmediğini ifade eden Rosenbauer, virüsü taşıyan çocukların 2 yaşın altında olduğunu söyledi. Uzmanlar, sadece Ortadoğu ya da Suriye'ye komşu ülkelerin değil, Avrupa ülkelerinin de çocuk felci virüsü tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

AŞI KAMPANYASI

BM, Suriye'deki savaştan etkilenen milyonlarca çocuk için geçtiğimiz hafta aşı kampanyası başlatmıştı. Kampanya ile Suriye ve

bölgedeki çocukların çocuk felci, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı aşılanacağı belirtilmişti. (NTV)