Sigaranın zararları konusunda yazılı bir açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, sigara kullanımının, halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunun altını çizdi.

Aktif ve pasif sigara içiciliğinin, hastalıklara, sakatlıklara, psikolojik sorunlara ve ölümlere neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Kemik, "Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2024 yılına kadar 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır.

Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan çevresel faktörlerin başında da sigara gelmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır' ifadelerini kullandı.

Sigaranın kamu bütçesine de önemli ölçüde ekonomik zarar verdiğini kaydeden Kemik, sigaranın maliyetinin sadece ona verilen para olmadığına işaret ederek, şöyle devam etti:

'Sigaraya bağlı ortaya çıkan hastalıklardan dolayı tedavi amaçlı ülke bütçesine verdiği zarar ve çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle iş gücü ve üretim potansiyeli kaybı dahil tüm boyutlarıyla değerlendirildiğinde ortaya çıkan kayıp çok büyük miktarlara ulaşmaktadır. Bu açıdan bakıldığında onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konudur. İlimizde Sigara Bırakma Poliklinikleri'ne 2014 yılı ilk 6 ay içerisinde bin 143 kişi başvuruda bulunmuş, bunlardan 308'i sigarayı bırakmıştır.'

EVDE İÇİLEN SİGARA ANİ BEBEK ÖLÜM RİSKİNİ 2,5 KAT ARTTIRIYOR

Uzman Dr. Mustafa Ersöz, katılımcılara sigaranın sağlığa zararlarını anlattı. Dr. Ersöz, özellikle ev içerisinde sigara içiliyorsa çocukların ortalama günde 5 sigara içmiş kadar etkilendiğini, bebek hastalar için hastaneye üç kat daha fazla başvuruda bulunulduğunu dile getirdi. Yine ani bebek ölüm riskinin 2,5 kat arttığının altını çizen Ersöz, bebeklerde kolik tarzı karın ağrısının 2 kat arttığını, çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riskinin 2 kat arttığını, çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığının arttığını, eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm riskinin 2-3 kat arttığını ifade etti.

Sigarayı bırakmada en büyük engelin yine bireyin kendisi olduğunu belirten Ersöz, bu süreçte sigara bırakma konusunda kararlılığın önem arz ettiğini, sigarayı bıraktıktan sonra ise en büyük tehlikenin "Bir kereden bir şey olmaz" düşüncesi olduğunu sözlerine ekledi. (Sabah)