Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kişiye özel el damarını okuyarak kimlik tespiti yaptığı biyometrik el tarama sistemi, Danıştay tarafından durdurulunca avukat Fevzi Özlüer toplanan verilerle ilgili harekete geçti

Sümeyra Tansel'in taraf.com.tr’deki haberine göre,  SGK’nin kişiye özel sağlık verilerini daha önce de üçüncü şahıslara sattığının ortaya çıktığını hatırlatan Avukat Özlüer, 10 müvekkiline ait avuç içi damar bilgilerinin imhası için SGK’ya başvuruda bulunacağını açıkladı.

KİŞİSEL VERİLER SATILMIŞTI

Özel hastane ve tıp merkezlerinde geçen yıl 1 Aralık’tan itibaren uygulanmaya başlanan ‘Avuç içi tarama’ olarak bilinen ‘Biyometrik kimlik doğrulama’ sistemi Danıştay tarafından 31 Ekim’de durduruldu. Danıştay, uygulamayı Anayasa’nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kişilik haklarını koruyan maddelerine aykırı buldu.

Öte yandan SGK’nin topladığı kişisel veriler 2013 tarihli Sayıştay raporunda da yer aldı. Sayıştay raporunda, kişiye özel sağlık verilerinin SGK tarafından beş ayrı şirkete 65 bin TL karşılığında satıldığı bilgisi bulunuyordu. Kişisel verilerin SGK tarafından usulsüzce kullanılmasından endişe eden Avukat Özlüer, SGK’ya imha başvurusunda bulundu. İmha taleplerinin SGK tarafından karşılanmaması durumunda kurum hakkında tazminat davası açacaklarını söyleyen Avukat Özlüer, sistemde biyometrik avuç içi kaydı olan tüm vatandaşların da imha için başvuru yapması gerektiğini söyledi.