Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu ile Araştırma Görevlisi Sinem Yılmaz'ın birlikte yürüttüğü Robodoktor Projesi'nde muayene olmak isteyen hastaların, internet üzerinden doğru polikliniğe ve uzman doktora yönlendirilmesi amaçlandı. 

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, Robodoktor'un yapay zeka teknolojisi ve bulanık mantık kullanarak hastaları sesli olarak sorgulayabilen, karar verebilen, yanlış verilen bazı bilgilere rağmen doğru karar verebilen bir robot olduğunu belirtip, dokunmatik veya sesli olarak çalışan bu sisteme Türkçe ve işaret dilinin yanı sıra Kürtçe'yi de yüklediklerini söyledi.

KÜRTÇE BİLMEYEN DOKTORLAR DA İLETİŞİM KURABİLECEK

Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu "Bu sistemde sadece Kürtçe konuşan hastaların değil, Kürtçe bilmeyen doktorların da bu hastalarıyla rahat iletişim kurabileceklerini belirterek, "Doktorlar, Türkçe bilmeyen hastalarla karşılaştıkları zaman genelde hastanede görevli hasta bakıcılardan yardım alıyor. Zaman zaman yanlış teşhis ve tedavi sorunları çıkabiliyor. Hasta mahremiyeti bozuluyor. Bu sıkıntıları çözüm getirme adına Robodoktor sistemine Kürtçeyi yükledik" dedi.

'İŞ GÜCÜ KAYBININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ'

Projeyi geliştirmelerinin birkaç nedeni olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu şunları söyledi:

"Normalde hastaneler teknolojik olarak donanımlı kurumlardır. Ancak hasta hastaneye girdikten sonra teknolojiden istifade edebiliyor. Hasta, hastaneye giden kadar bir takım çelişkiler yaşıyor. Çünkü rahatsızlığıyla ilgili gittiği polikliniği ya komşusundan duymuş oluyor, ya da kendi bilgilerine dayanarak gidiyor. Bunlar hem sağlık sektöründe iş gücü kaybına neden oluyor, hem de hastaları yıpratıyor. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde bir günde yanlış polikliniğe gitmekten kaynaklanan iş gücü kaybı 3 yıllık iş gününe denk geliyor. Bu bir problemdir. Teknolojiyi kullanamayan, okuma yazma bilmeyenler, engelliler var. Biz onların da hastaneye rahat bir şekilde gitmesini istiyoruz. Bu sistemin onlara destek olacağını düşünüyoruz. Bunun yanında Türkiye 'de birinci basamak sağlık hizmetleri yürütülüyor. Aile hekiminin üzerinde yaklaşık 12 bin hasta görünüyor. Yaptığımız sistemle aile hekimlerinin yükünü azaltmayı hesaplıyoruz."

ROBODOKTOR NASIL ÇALIŞIYOR?

Robodoktor Projesi'ni Brüksel'de yapılan Yapay Zeka Teknolojileri Zirvesi'nde de tanıttıklarını, 24 Ekim'de de Danimarkalı yatırımcıların daveti üzerine bu ülkede sunum yapacaklarını anlatan Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu, sistemin nasıl çalıştığını özetledi:

"Robodoktor sistemi, hastaları sesli olarak sorguluyor. Yanlış verilen bazı bilgilere rağmen doğru karar verebiliyor. Farklı diller arasında çeviriler yapıyor. Bu sistem ülkemize gelen turistler için de yararlı. Örneğin İngiliz vatandaşı, Türk doktoruna muayene olabiliyor. Türk doktoru anlayabiliyor ve ona göre teşhis koyuyor. Sistem kişiye özel sorgulama yapıyor. Soracağı sorulara kendi karar veriyor. Biz kesinlikle müdahale edemiyoruz. Sistem, doktora hastanın hastalığını bildirip, ona göre polikliniğe yönlendiriyor. Fakat etik kurallar düzenlendiği zaman, biz hastalık teşhisi koyabilecek düzeye de geleceğiz. Avrupa Birliği gelecekteki bu özelliği de önemsiyor." (Oda Tv)