Bilim insanlarına göre günümüzde oturarak vakit geçirmek "ilerleme" ile açık bir şekilde bağlantılı. Oturma pozisyonunda geçen zaman, ömrü de kısaltıyor. Peki ne yapmalı?

İnsanlar her geçen gün daha fazla oturarak zaman geçiriyor: Otomobilde, toplu ulaşım araçlarında, büroda, boş vakitlerde...

Washington Post gazetesi, oturma pozisyonunun beden için olumsuz etkilerinin dökümünü yaptığı metodik bir grafik oluşturdu. Gazeteye konuşan uzmanlar uzun oturma süresinin beraberinde baştan ayağa ağrılar getirdiğini söylüyor. Neden bu oturma hali yaşanıyor?

Bilim insanları fiziki aktivite yaparak geçirilen zaman son 20 yılda belirgin bir şekilde artmasına rağmen, obezitenin azalması üzerinde net bir etkide bulunmadı.  Bu durum, paralel olarak günlük olarak oturma süresinin artması ile açıklanıyor. Profesör François Carré'ye göre artan bir şekilde oturarak vakit geçirmek gerçekleşen ilerlemenin yanlış kullanımıyla bağlantılı. François Carré, "Ne kadar oturarak zaman geçirilirse, ömür de o kadar kısalıyor" diyor.

Gazeteye göre, oturmak sigaradan daha fazla öldürüyor. "Bu kanıtlandı".  Oturma hali, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, çok yüksek kolesterol, obezite gibi kardiyovasküler risk faktörlerinin gelişmesini teşvik ediyor. Her şeyden önce, oturmak organizmamızı ve tüm organlarımızı kirletiyor.  Kanser gibi çok sayıda hastalığın da gelişmesine yol açıyor.

Oturma aynı zamanda uzuvlarda görülen işle ilgili hastalıkları (bel, boyun ve omuz ağrıları gibi), teşvik ediyor.  Yaşlılarda Alzheimer hastalığının gelişmesi ve düşmeye yol açıyor.  Son olarak, ağır bacaklar, kabızlık ve kronik yorgunluk duygusu ile günlük yaşamı çekilmez yapıyor.

Uzmanlar tedbir olarak, oturma süresinin kısaltılmasını öneriyor. Ama eğer iş gereği olarak oturmak gerekiyorsa, her 2 veya 3 saatte bir, 2 ila 3 dakika yürüyerek veya gerilerek ara verilmesi tavsiye ediliyor. Bunun için ayakta telefonla konuşma alışkanlığının geliştirilmesi örnek olarak gösteriliyor.

Oturma sırasında verilen ara, işe yeniden başlarken daha etkili olmayı da sağlıyor. Toplu ulaşım araçlarında ise sadece birkaç istasyonluk mesafe varsa, oturmayı tercih etmemek gerektiği öneriliyor. Uzmanlar her gün 30 dakika yürümeyi de öneriyor.  Bu süre üçe veya altıya da bölünebilir. (ANF)