Yılda iki buçuk milyona yakın kişiye poliklinik hizmeti veren Türkiye’nin iki dev hastanesi, Çapa’daki İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi iflasın eşiğinde. İddialara göre Hazine’den üniversiteye “Ödenek aktarılmaması” üzerine Çapa ve Cerrahpaşa bu yıl sonunda iflasını açıklayabilir.

TIBBİ MALZEMELER ESKİ

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, ödenek yetersizliği nedeniyle medikal firmaların hastanedeki tıbbi malzeme ihalelerine girmediği, bu nedenle hastanede ameliyat ve tedaviler için malzemelerin bulunmadığı, hastaların ya eski malzemelerle tedavi edildiği ya da malzeme paralarını ceplerinden ödeyerek kendilerinin temin ettiği belirtiliyor. Hastanelerin ayakta durmak için “adeta direndiği” vurgulanıyor.

Tıp fakültesi hastanelerine ödenek ayrılmadığını kaydeden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden emekli olan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Selçuk Erez,  “Tıp fakülteleri hastaneleri Sağlık Bakanlığı’na bağlanmak ve tek bir merkezden yönetilmek isteniyor” yorumunu yapıyor.

'YIL SONUNDA İFLAS EDEBİLİR' UYARISI

Öte yandan personel sayısındaki düşüşe dikkat çeken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İşyeri Temsilcisi Aydın Erol ise, “Bu yılın sonunda eğer bir ödenek gelmezse İÜ tıp fakültesi hastaneleri iflasını açıklayabilir” diyor.

Son dönemde hemşire açığının had safhaya ulaştığını vurgulayan Erol, şu bilgileri veriyor: “Kadro açılsa dahi kimse başvurmak istemiyor. Çünkü koşulları çok ağır. 5 yıldır hiçbir binaya çivi çakılmadı. Yalnızca çatlak olan binaların çatlakları sıva ile kapanıyor, üzerine boya çekiliyor. İsim yapmış öğretim üyelerinin performansları ödenmediği için, emeğinin karşılığı verilmediğinden özellere veya başka üniversitelere kaçtı. Zaten Tam Gün Yasası’nın tartışmalarının olduğu dönemde birçoğu gitti.”