Tıp dilinde “mastektomi” denilen ameliyatla, göğüs dokusu alınıyor ve onun yerine hastanın kendi yağ dokusundan ya da silikondan elde edilen bir nevi yeni göğüs oluşturuluyor. Film yıldızı Angelina Jolie, yaptırdığı genetik testlerde meme kanserine yakalanma riski çok yüksek olduğundan bu radikal adımı atmaya karar verdiğini söylüyor.

Leipzig Üniversitesi Genetik Meme ve Yumurtalık Kanseri Merkezi sözcüsü Dr. Susanne Briest, Almanya’da özellikle aile bireylerinde kanser vakalarına rastlanan, hastalığa yakalanma riski yüksek olan çok sayıdaki kadının da ön tedbir olarak göğüslerini aldırdığını belirtiyor ve şunları ekliyor:

“Böyle bir ameliyat mutlaka ve mutlaka gerekli değildir. Zaten genelde neredeyse hiçbir tıbbî tedavide zorunluluk diye bir şey yoktur. Eğer söz konusu olanlar, bedenlerindeki birtakım genler değişime uğramış olan sağlıklı kadınlar ise o durumda ameliyata gelene kadar çok daha başka seçenekler de bulunmaktadır.”

MEME KANSERİ İKİNCİ SIRADA

Alman Kanser Yardım Kuruluşu, Almanya’da her yıl yaklaşık 74 bin kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu kaydediyor. Kadınlarda en fazla ölümle sonuçlanan kanser hastalıkları sırasında meme kanseri ikinci sırada bulunuyor. Ve irsî nedenlerden dolayı 74 bin kadının yaklaşık yüzde beşinin hastalığa yakalanma riskinin yüksek olduğu saptanıyor. Birçok kadın, göğüslerinde taşıdıkları genlerin değişime uğrayıp kanser hastalığına yol açıp açmayacağını anlamak için gen testleri yaptırtıyor.

Ne var ki Almanya Etik Konseyi, Nisan ayı sonunda gen testlerine ilişkin yaptığı açıklamada, çok sayıda testin sadece hastalığa yakalanma varsayımlarını belirlediğini ama bunun hastalığın otomatikman ortaya çıkacağı anlamına gelmediğini açıkladı.

Etik Konseyi Başkanı Christiane Woopen, Jolie’nin göğüslerini aldırtmasına da eleştirel gözle bakıyor. Woopen, ameliyatla göğüs aldırılmasının tek çözüm yolu olarak sunulup, propagandasının yapılmasını da doğru bulmadığını söylüyor.


Ameliyatla, göğüs dokusu alınıyor ve onun yerine hastanın kendi yağ dokusundan ya da silikondan elde edilen bir nevi yeni göğüs oluşturuluyor

KADINLAR KORKULARI NEDENİYLE BIÇAK ALTINA YATIYOR

Hastalığa yakalanma riski yüksek olan Andrea Mahnken isimli bir Alman vatandaşı ise bu görüşü paylaşmıyor: “Angelina Jolie’nin girişimini doğru buluyorum. Sanıyorum bu çıkışıyla başka kadınların bu konudaki mevcut korkularını elinden alarak onlara yardım etmiş olacak.”

Leipzig Üniversitesi Genetik Meme ve Yumurtalık Kanseri Merkezi sözcüsü Dr. Susanne Briest ise birçok kadının sırf korkuları nedeniyle bıçak altına yattığına işaret ediyor: “Kendi tecrübelerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim: Gittikçe daha fazla sayıda kadın göğüslerini aldırmak üzere ameliyat oluyor.”


Hollywood yıldızı Angelina Jolie, meme kanserine yakalanma riski çok yüksek olduğu için mastektomi yaptırdığını açıklamıştı

ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ MÜMKÜN

Alman Kanser Yardım Kuruluşu’na bağlı ve kısa adı BRCA olan iletişim ağının başkanı Andrea Hahne, DW’ye yaptığı açıklamada, kadınlar düzenli olarak elle kontrol yöntemi ya da ultrason veya tomografi muayenelerine gittikleri takdirde erken teşhisin mümkün ve hastalığı iyileştirme şansının da yüksek olduğunu vurguluyor.

Hekimler, Angelina Jolie’nin durumunu dünya kamuoyuna duyurmasından sonra bu konuda kadınlara erken karar almamalarını tavsiye ediyor. Önemli olanın sağlıklı bir yaşam olduğuna işaret eden hekimler, hastalığa yakalanmada başlıca risk faktörleri arasında genlerin değişime uğramasının yanı sıra, kaç yaşında olunduğu, alkol ve sigara alışkanlığı ve ön tedbirlerin alınmamasının önemli rol oynadığını belirtiyor.

©Deutsche Welle Türkçe