Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, radon gazının sağlık sağlık açısından riskinin fazla bilinmediğini, doğada, toryum ve uranyum gibi elementlerin kurşun gibi elementlere dönüşmesi sonucu ortaya çıktığını vurguladı.

AKCİĞER KANSERİ NEDENİ

Yapılan araştırmalarda radon gazının kansere yol açan en önemli risk faktörleri arasında yer aldığının belirlendiğini dile getiren Uslu, "Radon gazı dünya genelinde görülen akciğer kanseri vakalarının yüzde 15'inin nedeni olarak gösterilmektedir. Bu gaz yüzünden her yıl çok sayıda insan ölüyor" dedi.

KIŞ AYLARINA DİKKAT!

Havada bulunan radon gazının yağmurla toprağa karıştığını, oradan da bir şekilde evlerin içine sızarak biriktiğini vurgulayan Uslu, "Özellikle kış aylarında havalandırılmayan evlerde önemli oranda radon gazı bulunuyor. Evlerde biriken gaz, sigara içilmesiyle aktif hale geliyor ve solunarak ciğerlere alınıyor. Böylece risk daha büyük boyutlara ulaşıyor" diye konuştu.

ORTAMI HAVALANDIRIN

Düzenli havalandırılmayan evlerde yaşayanların alfa radyasyona maruz kaldığına ifade eden Uslu, şunları söyledi:

"Evlerdeki gizli tehlike olarak görülen ve akciğer kanserine yol açan radon gazından kurtuluş yolu ortamı havalandırmaktır. Düzenli havalandırılan evlerde bu risk ortadan kalkıyor. Radon gazı, röntgenlerdeki x ışınlarına göre 20 kat fazla insan sağlığını etkiliyor. Yağmurla toprağa karışan bu gaz genellikle bodrum katlardaki evlerde birikiyor. Bu gaza karşı özellikle bodrum katlarda oturanlar dikkat etmeli." (posta)