Harvard Kamu Sağlığı Fakültesi'nden bir grup doktorun 27 bin erkek üzerinde yaptığı araştırmaya göre kahvaltı etmek kalbin iyi çalışmasında önemli bir rol oynuyor.

Harvard'lı biliminsanları, kahvaltıyı atlayan kişilerin vücutları üzerinde fazladan bir yük oluştuğunu ve bu grubun kalp sorunlarıyla karşılaşma riksinin yükseldiğini belirttiler.

16 yıl gibi uzun bir süreye yayılan araştırma kapsamında yaşları 45 ile 82 arasında değişen 27 bin erkek arasında, bazıları ölümle sonuçlanan 1500'ü aşkın kalp krizi vakası gözlemlendi.

Circulation (Kan Dolaşımı) adlı tıp dergisinde sonuçları yayımlanan araştırmaya göre, kahvaltı etmeden evden çıkanların kalp rahatsızlığı geçirme oranı, güne karınlarını doyurarak başlayanlardan yüzde 27 daha fazla.

Harvard ekibi bu deneye sigara içme ya da egzersiz yapma gibi başka faktörleri de katarak yüzde 27 sonucuna ulaştıklarını söylüyor. Araştırmacı Dr Leah Cahill, tercihen sabah uyandıktan sonraki bir saat içinde kahvaltı edilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

"Sonuçlar, hiçbir şey yememektense herhangi birşey yemenin daha iyi olduğunu gösteriyor, ama aslında sağlıklı ve dengeli beslenmek her zaman en iyisidir."

Öğün saatlerinin önemli olduğunu belirten Cahill, kahvaltıyı atlayıp birşeyler yemek için öğle yemeğini beklemenenin zamanla vücudu 'gerdiğini' söylüyor.

Araştırmacı bunun da daha sonra, yüksek kan basıncına, obeziteye ve diyabet hastalıklarına yol açabileceğini tüm bu rahatsızlıkların da kalbe zarar verebileceğini ifade ediyor.

Cahill, "Kahvaltıyı atlamayın" tavsiyesiyle sonlandırıyor öğütlerini. İngiltere Kalp Vakfı'nda görevli diyetisyen Victoria Taylor, araştırmacıların yalnızca 45 yaş ve üstü kişiler üzerinde çalıştığını, kahvaltının kaleb etkisinin diğer yaş gruplarında da aynı etkiyi yaratıp yaratmadığının araştırılması gerektiğini belirtti.

Taylor, 'sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltının öğle aralarında atıştırılan bisküvileri de daha az çekici hale getirdiğini' ifade ediyor. Taylor, sabah 'tam tahıllık ekmek dilimi veya az yağlı sütle, muz dilimleri veya kurutulmuş meyvelerle hazırlanan mısır gevreği yenilmesi' tavsiyesinde bulunuyor.