Dünyanın ilk kafa nakli 2017'de yapılacak ancak kafayı nakletmeden önce hastayı sanal gerçeklik içinde yeni vücuduna alıştırmak gerekiyor. Peki tüm bu operasyon nasıl gerçekleşecek?

Medyada "kafa nakli" olarak kısaca tanımlanan, 40 milyon dolarlık ilk cerrahi operasyonun, 2017 yılında gerçekleşmesi kesinleşti.
 
Bu aslında bir kafa naklinden çok beden nakli olarak tanımlanabilecek bir operasyon çünkü bedeni sağlıklı yaşama imkan vermeyecek kadar hasarlı hastanın kafası sabit kalırken, kaza sonucu ölmüş bir kişinin sağlıklı bedeni, hastanın kafasıyla birleşecek.
 
Böylece daha önce bedenini kullanamayan, tekerlekli sandalyeye bağlı olan hasta artık tüm fonksiyonları çalışan bir bedene sahip olacak.
 
Ancak daha önce bedeniyle hiç yürümemiş, ayağa kalkmamış, ellerini kullanmamış, su içmek için bardak tutmamış bir hastaya tamamen sağlıklı bir beden verildiğinde, beynin bu bedeni nasıl kullanacağını anlayamama riski var.
 
Bu amaçla hazırlanan özel bir sanal gerçeklik programı içinde, hasta 6 ay boyunca eğitime tabi olacak.
 
2017'de ilk kafa naklini yaşayacak olan Rus bilgisayar mühendisi Valeri Spiridonov, ömrünü tekerlekli sandalyede geçirmişken, ölmeden önce sağlıklı bir bedene sahip olma şansını yakalamak için bu operasyona razı oldu ve şimdiden VR eğitimlerine başladı.
 
Eğer 2017'deki kafa nakli başarılı olursa bundan sonra ağır bedensel deformasyonları olan çok sayıda hasta için hayata tutunmak adına yeni bir umut doğacak.(Kaynak: Fizikist)