İngiliz bilim insanları rahim ağzı kanserinin daha çok genç kadınları etkileyen bir hastalık olarak görüldüğünü, ancak ileri yaşta da düzenli olarak tarama yaptırmak gerektiğini söylediler.

British Medical Journal'da yayınlanan bir rapora göre, İngiltere'de 2010-2012 yılları arasında 65 yaşın üzerinde 449 kadın rahim ağzı kanserinden öldü.

Aynı dönemde 25 yaşın altında bu hastalıktan ölenlerin sayısı ise sadece yedi oldu.

Bilim insanları, ileri yaşta bu hastalığa yakalananların sayısının artmasını beklediklerini kaydediyor. Bu nedenle, rahim ağzı kanseri için yapılan taramalarda üst yaş sınırının 70'e çıkarılması isteniyor.

İngiltere'de rahim ağzı kanseri taramalarına 65 yaşında son veriliyor, ancak talep gelmesi halinde tarama yapılabiliyor.Raporu kaleme alan yazarlardan Keele Üniversitesi öğretim üyesi Dr Sue Sherman, ileri yaştaki kadınların tarama yaptırmamasının bu yaş grubunda hastalığa yakalananların sayısının artmasında önemli bir etken olduğunu ifade etti.

Rapora göre, 50 - 64 yaşları arasında rahim ağzı kanseri için düzenli tarama yaptıran kadınların ise daha sonraki 20 yıl içinde hastalığa yakalanma oranları "görece daha az".

Rahim ağzı kanseri 35 yaşın altındaki kadınlarda görülen en yaygın kanser türü. Rahim ağzı kanseri için yapılan taramaların İngiltere'de her yıl 4500 kişinin hayatını kurtardığı tahmin ediliyor. (BBC Türkçe)