Günde yaklaşık 500 kez farkında olmadan yüzünüze dokunduğunuzu ve hastalık yapan mikroorganizmaları ellerinizden yüzünüze taşıdığımızı biliyor musunuz?

Havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak olması, beklenen kar yağışının gelmemesi ve ülkemizin hem Avrupa, hem Asya’dan gelen hava ve insan trafiğinin ortasında bulunması nedeniyle; üst solunum yolu salgınları bu yıl her zamankinden biraz fazla görülüyor. 

Bulaşıcı hastalıklardan korunmada el hijyeninin önemine dikkat çeken KBB Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar, “Her ne kadar beslenmeye dikkat etmek, kalabalık ortamlardan uzak durmak, grip aşısı yaptırmak, maske kullanmak gibi önlemler bu hastalıklara yakalanmamakta faydalı olabilse de; en önemli risklerden biri eller” diyerek uyarıyor.

MİKROPLAR ELLERDEN AĞIZ VE BURUN ÇEVRESİNE BULAŞIYOR

İnsanların ellerini bilinçli olarak kullanmadıklarında da ellerin hareket etmeye devam ettiğini belirten Dizdar, “Göz kırpmak, nefes almak gibi bilinç dışı refleks olarak ellerin en çok yaptığı hareket; yüze dokunmaktır. İnsanlar günde fark etmeden yaklaşık 500 kez yüzlerine dokunurlar. Her dokunmayla ellerindeki hastalık yapıcı organizmalar, yüze ve özellikle ağız-burun çevresine bulaşır” diyor. 

EN BASİT VE EN ÖNEMLİ KORUNMA YALU: EL YIKAMAK

“Üst solunum yolu enfeksiyonu yapan etkenler, genellikle havada asılı olarak ya da çok temas edilen yüzeylerde bulaşmak için beklerler” diyen KBB Uzmanı Dizdar, şunları söylüyor:

“Sağlık Bakanlığının yakın zamanda yaptığı açıklamadaki gibi elden ele en çok geçen objelerden biri olan kağıt paralar da bu enfeksiyonların bulaşması için müthiş bir yoldur. Ellere bir şekilde bulaşan enfeksiyon yapıcı mikroorganizmalar, fark etmeden yüzümüze dokunmamız ile ağız ve burun çevresinden vücuda ulaşarak enfeksiyon yaratırlar. Bu yüzden el yıkamak en önemli savunma mekanizmalarından biridir.” 

KAĞIT PARAYI ÇOCUKLARDAN UZAK TUTUN!

Özellikle kağıt paraların mikrop bulaştırmada önemli rol oynadığını hatırlatan Dr. Dizdar, “Evden dışarı çıkıp her geri döndüğünüzde, şüpheli temaslardan sonra mutlaka el yıkanmalı. Ev ortamında kağıt para, kullanılmış mendil gibi hastalık bulaştırıcı objeleri çocuklardan uzak tutmaya özen gösterilmeli. Belki bu yazıyı okurken bile yüzünüze fark etmeden defalarca dokundunuz. Kendimizi ifademizin gözler ve yüz ile beraber en önemli parçalarından biri olan ellerimize de gerekli dikkati göstermeliyiz” diyerek ellerin gün içerisinde sık sık yıkanması gerektiği konusunda uyardı.

Kaynak: NTV