Dün Gezi Parkı'na saldırıda bulunan polis yine yoğun olarak biber gazı, gaz bombası ve TOMA'lardan tazyikli su sıkarak Gezi Parkı için direnenleri uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada sosyal medyada dolaşan ve tazyikli suya maruz kalan vatandaşların fotoğraflarında, vücutlarında kabarcıklar olduğu görüldü.

Hürriyet.com.tr'ye özel açıklama yapan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu da, "TOMA'lardan sıkılan suyun farklı bir su olduğu açıktır. Hekimler olarak endişeliyiz." dedi.

Ali Çerkezoğlu dün gece görülen vakalarla ilgili şunları söyledi:

"FARKLI BİR SU OLDUĞU AÇIK"

Alerjik reaksiyon olduğu açık, daha öncekilerden farklı olarak suyun temas ettiği yüzeylerde alerjik reaksiyon oluşuyor. Dün akşam onlarca kişi tespit ettiğimiz suya maruz kaldıklarında en az 2 saat süren bir alerjik reaksiyona maruz kaldılar yanık hissi veren ve elbiseleri çıkarmadıkları sürece süren bir etkisi var. İki saat sonra sonlanıyor.

"BU KADAR YOĞUN BİBER GAZININ ETKİLERİ DÜNYADA DENENMEMİŞTİR"

Bunu şu anda bizim tespit etmemiz mümkün değil. Bunu yetkililerin açıklaması gerekiyor. İçinde ne kullanıldığı, yasal mıdır, uluslararası normlara uygun mudur.

Sıkılan gazın türü ile ilgili de bir bilgimiz yok çok ciddi riskler taşıyor artık onbinlerce gaz fişeği kullanıldı ve buna maruz kalanlarda nasıl etki yaptığı tıbben denenmemiştir. Bu miktarda, bu kadar bol, bu kadar sınırsızca biber gaz reva mıdır. Bu kadar yoğun kullanılması ve 20 gün boyunca buna aralıksız maruz kalınması insanlar üzerinde nasıl etki yapar bilmiyoruz. Bu konuda endişeliyiz hekimler olarak.

HERKESE ÜCRETSİZ SOLUNUM TESTİ YAPILIYOR

Türk Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hikmet Fırat da, dernek olarak ücretsiz solunum testi yaptıklarını ve gaza maruz kalan herkesin solunum testi için başvurması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Fırat, biber gazının uzun dönem kullanımında hiçbir sağlık sorunu olmayan insanlarda dahi solunum yetmezliğine ve ölüme neden olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca biber gazı fişeğinin yakından ateşlenmesinin çok tehlikeli olduğunu açıklayan Fırat, ciddi yanıklar ve alerjik reaksiyon ortaya çıkardığını açıkladı.

OC VE CS GAZI BÖYLE ETKİ EDİYOR

Emniyet Müdürlüğü'nün Türk Tabipler Birliği'ne yaptığı açıklamaya göre eylemlerde OC ve CS gazı kullanılıyor. Peki, bu gazlar solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, göz, deri üstünde ne gibi etkilere sahip.

OC (OLEORESİNCAPSİCUM BİBER GAZI) VE CS (CHLOROBENZYLİDENEMALONONİTRİLE)’NİN SAĞLIK ÜSTÜNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

Solunum sistemi üstünde: CS’e bağlı olarak burun akıntısı, hapşırma, öksürme, nefes darlığı, akciğer ödemi, tüm gazlara bağlı farenjit, trakeit, astım atağı,

Kardiyovasküler sistem üstünde: CS’e bağlı hipertansiyon, tüm gazlara bağlı kalp yetmezliği, beyin kanaması,

Göz üstünde: OC’ye bağlı göz yaşarması, yanma, ağrı, kornea ödemi, göz ülserleri,

Deri üstünde: CS’e bağlı kızarıklık, şişlik, yanma, bül (deride kabarcık), tüm gazlara bağlı cilt hastalığı olanların bulgularının ağırlaşması,

Sindirim sistemi üstünde: CS’e bağlı tükrük artışı, karaciğer hasarı, tüm gazlara bağlı yutkunma güçlüğü, ağrılı yutkunma,

Sinir sistemi üstünde: Tüm gazlara bağlı ajitasyon, anksiyete, histerik reaksiyon, panik atak gibi etkileri var.

 BULANTI-KUSMA YARATAN GAZLAR VAR MIDIR?

Evet, DM (chlorodihydrophenarsazine) daha az kullanılan bir ajan olup bulantı-kusma ve ishal yaratabilmektedir.

GÖZ YAŞARTAN GAZLARIN UZUN DÖNEMDE KALICI ETKİLERİ VAR MIDIR?

Gözlerde katarakt, glokom, akciğerde astım ve onun bir alt grubu olan RADS (Reaktif  Havayolu Disfonksiyonu Sendromu), alerjik dermatit, mutajenik ve karsinojenik etkiler çalışmalarda gösterilmiştir.