Uykusuzluk bazen psikolojik bir problem bazen de iklim değişikliğiyle kendini göstermektedir. Uykusuzluğa iten kaynak ne olursa olsun düzenli ceviz yiyerek bu sorunu ortadan kaldırmak mümkün. Doğal melatonin kaynağı ceviz ile uykularımızı dengelemek oldukça kolay. Her gece yatarken mutlaka 10  taze tam ceviz yiyin. Etkisini hemen göreceksiniz.

 

Ceviz, beyine benzeyen görünümü ve içerdiği yüksek miktardaki omega 3 asitleri ile bir zekâ besini olarak algılanır. Beynimizin yüzde 60’ı yapısal karakterli yağlardan meydana gelir ve beynimizin kesintisiz ve düzgün bir şekilde çalışabilmesi içinde bu yapısal yağlardan omega 3 ihtiyacı vardır. Beyinde bulunan tüm iletilerin birbirine akışını sağlayan yapının ana maddesi olan omega 3 beyin hücrelerinin daima canlı kalmasını sağlayan önemli bir yağ asidir. Ceviz yeme ile alınan yüksek miktardaki omega 3 yağ asidinin depresyonu azalttığı, sara taşı oluşumunu engellediği, LDL kötü huylu kolesterolü düşürdüğü, kalbe giden damarlara koruyuculuk sağlar ve böylece dinginleştirir gece boyunca huzurlu uyumanızı sağlar.

 

YAŞLILARDA HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Ceviz birçok hastalığa iyi geldiği gibi, bazı hormonların miktarını da vücutta doğal olarak artmasını sağlıyor. Bunlardan biri de melatonin. Melatonin normalde beyin bezesinden salgılanan bir hormon olup daha çok uyumayı kontrol eden bir mekanizmada rol alır. Ceviz melatonin insan vücudunda kullanıma hazır formunu içeren ender besinlerden biridir. Melatonin gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabilir. Melatonin hormonunun yaşla birlikte üretimi azalır. Bu durum hem uyku düzensizliğine hem de antioksidan eksikliğine bağlı bazı özel hastalıkların da oluşmasına neden olabilir. Ceviz bu nedenle kritik öneme sahip bir besin olup içerisinde 2,5-4,5 ng/g melatonin içerir.

 

Böylece ceviz yiyen kişilerde kandaki melatonin düzeyi artar ve kandaki antioksidan etkiyi de arttırarak birçok hastalığa karşı vücudu korur. Cevizin içerisindeki omega 3 ve melatonin kanser, Parkinson ve Alzheimer gibi kalp ve sinir sistemi hastalıklarının önlenmesinde de etkilidir.

 

Kaynak: STAR