Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun son verilerine göre ebola virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 793. Kırsal kesimlerde yaşayanlar ile sağlık kuruluşlarına başvurmadan yaşamını yitirenlerin sayısının bilinmemesi nedeniyle, ebola salgınının yol açtığı ölümlerin çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

WHO bilançosuna göre, ebola virüsü en çok Liberya’da yayıldı. 3 bin 22 vakanın tespit edildiği Liberya’da bin 572 kişi yaşamını yitirdi. Gine’de 965 vakadan 623’ü ölümle sonuçlanırken, Sierra Leone’de bin 753 vakada 584 ölüm yaşandı.

Ebolanın son 3 ayda giderek yayılması ile BM’nin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) tarafından yüz milyonlarca doları bulan para ve malzeme yardımı yaptığı biliniyor. Ancak, ebola ile mücadele için yapılan bu yardımlar salgının durdurulması için yeterli değil.

TIBBİ MALZEMEDEN ZİYADE PERSONEL AÇIĞI VAR

Gönderilen tıbbi malzemeleri kullanabilecek ve hastalarla direkt kontak halinde olacak tıbbi personelin çok az olması, ebola ile mücadelenin en büyük handikapı. Geçtiğimiz haftalarda ABD, Almanya ve Fransa tarafından gönderilmeye başlanan sahra hastanelerinin önümüzdeki günlerde kullanıma hazır hale getirilmesi bekleniyor. Ancak bu hastanelerde görev yapacak tıbbi personel bulunamıyor.

Tıbbi personelin eksikliğinin nedeni ise, tedavisinin henüz bulunamamasından dolayı ebolanın  sağlık görevlileri arasında da yayılması. Sadece Sierra Leone’de yaşamını yitirenlerden 34’ü aralarında doktorların da olduğu sağlık görevlilerinden idi. Salı günü Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Sierre Leone Brüksel Büyükelçisi İbrahim Soire, sağlık personeli arasındaki ölümler nedeniyle vatandaşların korku içinde olduğuna dikkat çekmişti. Soire, ülkedeki birçok özel sağlık kuruluşunun hizmetlerini tümüyle durdurduğunu ya kısıtladığını söylemişti.

MSF: ÇOK GEÇ KALINDI

Batı Afrika ülkelerinin sağlık alanında uzmanlaşamamış olmaları ve ebolaya karşı gerekli eğitimi almamış olmaları nedeniyle, virüsün yayılmasının kısa sürede durdurulmasına şans tanınmıyor. BM’nin yanı sıra, AB’nin göndereceği direkt maddi yardımlar ile Batı Afrika ülkelerinin sağlık hizmetlerini iyileştirmesi ve personelini ebolaya karşı eğitmesi isteniyor. AB ülkelerinin söz verdiği 150 milyon euroluk nakit para yardımının 100 milyon euroluk kısmı bu amaçla harcanacak. Ancak, AB üyesi ülkelerin vaat ettikleri maddi yardımlar henüz gerçekleşmedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) tarafından yapılan açıklamada ise, tıbbi personel eksikliğinin yanı sıra ebola salgınına karşı dış dünyanın çok geç harekete geçmesinin ölümleri arttırdığına dikkat çekilmişti. MSF Genel Sekreteri Joanne Liu, “ebolaya verilen yanıt çok yavaş ve zayıf kaldı” diyerek, salgına yönelik aylar öncesinden yapılan uyarılarının dikkate alınmamış olmasına yönelik öfkesini dile getirmişti.