Gine'de Ebola'ya karşı halkı bilgilendirmek için dolaşan sağlık görevlileri ve gazetecilerden oluşan ekibin bir kısmı ölü bulundu.

Gine hükümeti sözcüsü Albert Damantang Camara, sekiz ceset bulunduğunu, bunlardan üçünün ekipteki gazetecilere ait olduğunu açıkladı.

Ekip Salı günü ülkenin güneyindeki Nzerekore şehri yakınlarındaki Wome köyünde, köy halkı tarafından saldırıya uğramıştı. Köylüler grubu taşlamış, saldırıdan sonra üç doktor ve üç gazeteciden haber alınamıştı. Wove köyü Gine'de salgının ilk görüldüğü yerlerden biri.

Saldırıdan kurtulan bir gazeteci, saklandığı sırada köylülerin kendilerini aradıklarını duyabildiğini söylemişti.

Camara, cesetlerin bir ilk okulun bahçesindeki lağımda bulunduğunu ve ölenlerin "köylüler tarafından soğukkanlılıkla öldürüldüğünü" söyledi.

 Cinayetlerin nedeni henüz net değil ancak bölgedeki gazeteciler halkın büyük kısmının sağlık görevlilerine güvenmediğini, teşhisin kesin ölüm anlamına geldiğini düşünerek yetkililerle işbirliği yapmayı reddettiğini söylüyor.

Geçen ay aynı bölgede sağlık ekipleri bir pazar yerini dezenfekte ederken, ekibin insanlara Ebola bulaştırdığına dair dedikoduların çıkması sonucu gösteriler yapılmıştı.

SİERRA LEONE’DE ‘3 GÜN EVDEN ÇIKMAYIN’ ÇAĞRISI 

Salgının görüldüğü bir başka ülke Sierra Leone'de de virüsü kontrol altına almak isteyen yetkililer, halka üç gün evden çıkmamaları için çağrıda bulundu.

Yetkililerin bu üç gün içerisinde evleri teker teker dolaşarak, ebola vakalarını tespit etmesi bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin de gündeminde ebola vardı.

BM tarihinde AİDS'den sonra ikinci defa bir sağlık sorununu uluslararası güvenliğe ve barışa tehdit olarak ilan edildi.

İlk olarak Liberya'da ortaya çıkan Ebola virüsünün henüz bir tedavisi bulunmuyor. Aşı çalışmaları ise devam ediyor.

Virüsün ortaya çıktığı Mart ayından bu yana Ebola'dan ölenlerin sayısı Batı Afrika'da 2600'ü geçti. Yetkililer toplamda 20 bin insanın virüsle enfekte olabileceğini söylüyor. (BBC Türkçe)