50'yi aşkın kamu sağlığı uzmanı Dünya Sağlık Örgütü'nü (WHO) "E-sigara kullanımının sınırlandırılması, engellenmesi uyarılarına kapılmamaya" çağırdı.

Mektupta, duman yoluyla nikotin veren elektronik sigaranın "sağlık alanında çok önemli bir keşif" olabileceği vurgulanıyor.

Fakat İngiltere'deki Kamu Sağlığı Fakültesi, elektronik sigaranın faydalarının, potansiyel tehlikelerinden daha fazla olduğuna karar vermek için henüz erken olduğu görüşünde.

Dünya Sağlık Örgütü ise hükümetlere bu konuda ne tavsiye edeceği konusunda çalışmalarını hala sürdürdüğünü, henüz bir karara varmadığını açıkladı.

Kamu sağlığı uzmanlarının açık mektubu sigara konusundaki politikalarla ilgili olarak bu yıl yapılacak kritik uluslararası pazarlıkların öncesinde yayımlandı.

E-sigaranın sigara tiryakiliğine düşük riskli bir alternatif olduğunu savunan çevreler, hükümetlerin bu ürünün kullanımının sınırlanması ya da reklamlarının yasaklanması yoluna gitmesinden kaygılanıyorlar.

Karşı olanlar ise elektronik sigaraların insan sağlığını uzun vadede nasıl etkilediğinin henüz bilinmediğini söylüyorlar.

E-sigara piyasası hızla büyüyor ama İngiltere Sağlık Bakanlığı bu sigaraların "zararsız" sayılamayacağı görüşünde.

Yakınlarda İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu için hazırlanan bir rapor, elektronik sigaraların faydasının azami düzeye çıkarılması için "kullanımının kulara bağlanması, gözlemlenmesi ve risklerinin gözönüne alınmasını" tavsiye etmişti.

53 önde gelen kamu sağlığı uzmanı tarafından imzalanan açık mektupta ise e-sigaraların insanların sigarayı bırakmasında bazı geleneksel yöntemlerden çok daha etkili olabileceği savunuluyor.

TERS ETKİ YAPABİLİR

Mektupta, "Bu, 21. yüzyılın en önemli sağlık buluşlarından biri olabilir ve yüzlerce milyon hayat kurtarabilir. Eğer yetkililer düşük riskli nikotin ürünlerini geleneksel tütün ürünleriyle aynı sınıfa koyar ise, onları haksız yere sorunun parçası olarak tanımlamış olacak. Yetkililer sigara tüketimini daha da uzatma yönünde ters etkide bulunabilecek bu tür önlemler almaktan kaçınmalıdır" deniliyor.

Açık mektubun yazarları elektronik sigaranın tütün ile aynı sınıflamaya konulmasının faydadan çok zarar getireceği konusunda derin endişe taşıdıklarını söylüyorlar.

Yakınlarda kamuoyuna sızdırılan ve e-sigaradan "yeni bir tütün bağımlılığı dalgası yaratabilecek bir tehdit" diye bahsedilen bir Dünya Sağlık Örgütü belgesine de atıfta bulunuyorlar.

Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı tütün kullanımını düzenleyen uluslararası sözleşme şu anda dünya nüfusunun yüzde 90'ını kapsayan 178 ülkede geçerli.

E-SİGARA NEDİR?

Elektronik sigaralar, sigara içme hissi veren pilli cihazlar. Kullanıcılar ısıtılan bir sıvıdan çıkan nikotinli dumanı sigara dumanı gibi içine çekiyor.

Londra'daki University College'dan Profesör West, BBC'ye yaptığı açıklamada "elektronik sigaraların tütün tüketimine uygun düzenlemelere tabi tutulması" gerektiğini söylüyor ve boyut olarak da "tütün sigaralarından daha güvenli" olduğunu ifade ediyor.

Profesör West, 18 yaş altındakilere satışın yasaklanması ve yalnızca sigara kullananlara uygun pazarlama yöntemleri benimsenmesi gibi "usulüne uygun düzenlemeler" yapılması çağrısında bulundu.

WHO sözcüsü, "WHO, elektronik sigara ve benzeri cihazların düzenlenmesi ve pazarlanmasıyla ilgili hükümete yönelik tavsiyeler üzerinde çalışıyor" dedi.

Sözcü, yıl sonuna doğru konuyla ilgili bir sözleşme sunacaklarını belirtip, e-sigara ve benzeri cihazların sağlığa olası etkilerinin anlaşılması ve düzenlemeler getirilmesi için toksikoloji uzmanları ve ulusal kurumlarla çalıştıklarını söyledi.

İngiltere Tıp Derneği, cihazların İngiltere'de kullanımıyla ilgili daha sıkı düzenlemeler getirilmesi çağrısında bulundu.

Derneğin faaliyetlerinden sorumlu müdür Dr. Vivienne Nathanson, BBC Breakfast programına yaptığı açıklamada daha önce hiç sigara içmeyen çocukların bile pazarlama kampanyalarından etkilenip e-sigara kullanmaya başladığını söyledi.

Nathanson, çocukları etkileyecek şekilde yapılan e-sigara reklamlarının yasaklanması çağrısında bulundu.

Londra Hijyen ve Tropik Tıp Fakültesi'nden Prof. Martin McKee de kamu sağlığı uzmanlarının e-sigaraların, tütün sigaralarından 'daha güvenli olup olmadığı' konusunda farklı görüşlere sahip olduğuna dikkat çekiyor.

McKee, araştırmada imzası olanların savlarını destekleyecek verilere sahip olduklarını ve WHO'nun da kararını haklı olarak ellerindeki en geçerli kanıtlara dayandırdığını söylüyor fakat e-sigaraların güvenliği konusunda yerleşik verilere sahip olmadan 'kullanımını teşvik etmenin erken' olduğunu belirtiyor. (gazeteport)