Duruş şekillerinin insanın ruhsal ve fiziksel durumunu hayatı boyunca etkileyen önemli etkenlerden biri olduğunu ifade eden uzmanlar, günlük hayatta oturma ve ayakta durma esnasında meydana gelen duruş bozukluklarının belirli yaşlardan sonra kolay kolay düzeltilemeyen sorunlara yol açabildiğini söyledi.

Hareketsizlik, hayatında zorunlu olarak belli bir duruş biçiminde çalışma, yanlış pozisyonda oturma ve yatma alışkanlığı önemli duruş bozukluklarına sebep olduğunun altını çizen uzmanlar, en çok şikayet edilen konuların başında ise kronik boyun, omuz, sırt ve bel ağrıları geldiğini söyledi.

Duruş bozukluğu, önlem alınmadığı takdirde ilerleyen yıllarda boyun-sırt bölgesinde kireçlenmeye sebep olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, kasların zamanla gerilerek ve zayıflayarak bel ve boyun fıtığı oluşumuna zemin hazırladığı konusunda vatandaşları uyardı.

FİZİK TEDAVİYE GİDEREK MUAYENE OLMAK GEREK

Uzun süre masa başında çalışanlar, bilgisayar kullananlar, borsa çalışanları gibi sürekli bir ekran izlemek zorunda kalanlar, çok fazla miktarda el işi yapanlarda sırtta kamburluk, omuzlarda çökme ve yuvarlaklaşma ve boynun öne doğru eğim yapması şeklindeki duruş bozuklukları ile çok sık karşılaşıldığını ifade eden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, uzun süre masa başında çalışanların, sırtta kamburluk, omuzlarda çökme ve yuvarlaklaşma ve boynun öne doğru eğim yapması şeklindeki duruş bozukluklarına maruz kalabileceğini ifade etti.

Şahabettinoğlu, “Boyundan kola vuran ağrı veya uyuşmaların olması boyun fıtığı, belden bacağa yayılan ağrılar veya uyuşmalar ise bel fıtığı olabilme riskinin yüksek olduğunu ortaya çıkarır. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden öncelikle bir fizik tedavi uzman doktoruna muayene olmak gerekir. Çünkü bel ve boyun fıtıklarında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir” diye konuştu.

Kaynak: NTV