Diyarbakır Tabip Odası ile SES Diyarbakır Şubesi, IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'deki çeşitli kentlere yerleşen 18 bin Ezidi için, hastanelerden sağlık hizmetlerinden yararlanması talebinde bulundu.

SES Diyarbakır Şube Başkanı Selma Atabay, Ezidiler'in hastanelerde, para istenmesi yüzünden zor durumda kaldıklarını belirterek, "Soykırıma uğramış Ezidi halkına, en temel insani hak olan sağlık hakkı ve sağlık hizmetinin verilmemesi kabul edilemez bir tutumdur" dedi.

Diyarbakır Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'deki bir çok kente yerleşen Ezidiler'in sağlık hizmeti almasıyla ilgili ortak basın açıklaması düzenledi. Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde düzenlenen açıklamaya, Diyarbakır'daki çadırkentte yaşamlarını sürdüren Ezidiler de katıldı.

SES Diyarbakır Şube Başkanı Selma Atabay, burada yaptığı açıklamada, Başbakan ve Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, "Kronik hastalığı, ameliyat edilmesi gereken, ileri tetkik ve tedavi ihtiyacı olan Şengal halkı, sağlık hizmeti verilen kamu kurumlarında ve üniversite hastanelerinde ücret talebiyle karşı karşıya kalmaktadır. En temel insani hak olan sağlık hakkı, soykırıma uğramış Ezidi halkına, gerekli sağlık hizmetinin verilmemesi kabul edilemez bir tutumdur. Bir an önce AFAD kapsamına alınıp, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti verilmesi gerekir" dedi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Cengiz Günay da, Türkiye'nin Ezidi Kürtlere karşı uluslararası hukuka uymayan ve vicdana sığmayan bir tutum sergilediğini ifade ederek, "Ezidi Kürtlere yerel yönetimlerin ve STK'ların oluşturduğu yaşama alanlarında tüm insani ihtiyaçları yardımlarla karşılanıyor. Türkiye sınırları içerisinde yaşam mücadelesi veren yaklaşık 18 bin Ezidi Kürt, yasal zeminde hiçbir sağlık hakkını alamamaktadır. Bunun sonucu olarak bir çok insan, salgın hastalık, akut hastalıkları ve bir çok kronik hastalığın pençesinde ölüme terk edilmektedir. Türkiye'nin böylesi olağan durumları karşılamak üzere kurduğu AFAD üzerinden keyfi ve hukuksuz uygulamalarla Ezidi Kürt göçmenlerinin sağlık hakkını gasp etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com