CHP, ülkeye gıda ve yem olarak kullanılmak üzere giren GDO’lu ürünlerin kontrol altına alınması ve mevcut ithalat izinlerinin iptal edilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif yasalaşırsa ülkede genetiği değiştirilmiş ürünlerin piyasaya sürülmesi, gıda ve yem olarak kullanılması engellenecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Biyogüvenlik Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

GEREKÇE

Teklifin gerekçesinde, Türkiye’nin GDO’lu ürünlerin açık pazarı haline geldiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Mersin Limanı adeta bir GDO limanına dönüşmüştür. GDO’lu pirinç, mercimek, mısır unu gibi ürünler limanda yakalanmakta fakat yakalanmayan daha ne kadar ürünün ülkemize girdiği bilinmemektedir.

Biyogüvenlik Kanunu ile Türkiye’de genetiği değiştirilmiş hayvan ve bitki üretimi yasaklanmış olsa da, aynı Kanun ile izin verilmiş olan işleme, piyasaya sürme, izleme, kullanma, ithalat, ihracat, nakil, taşıma, saklama, paketleme, etiketleme, depolama ve benzeri faaliyetlerin Hükümet yetkililerinin itiraf ettiği gibi bulaşma, yayılma gibi yollarla insan sağlığını, çevreyi ve biyolojik çeşitliliği tehdit edebileceği anlaşılmıştır. Yani Biyogüvenlik Kanunu öncelikli amacı olan riskleri engelleme ve koruma işlevlerini yerine getirememektedir.”

KANSER RİSKİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

GDO’lu ürünlerin zararlarına işaret edilen gerekçede, “Bu ürünlerin öncelikle kansere yol açtığı, karaciğer, böbrek ve pankreasın çalışmasını değiştirdiği ve doğurganlığı azalttığı yolunda bilimsel kanıtlar vardır. Sindirim sistemi üzerinde de hasar bırakan bu ürünler, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına yol açarak, sağlık üzerindeki yıkıcı etkileriyle başa çıkmayı da zorlaştırmaktadır. Yeni nesilde ortaya çıkan pek çok alerjinin nedeninin de GDO’lu besinler olduğu belirtilmektedir” değerlendirmesi yapıldı.

“GDO’LU ÜRÜNLERİN ÜLKEMİZDE KULLANILMASINI ENGELLEMEK GEREKMEKTEDİR”

Türkiye’nin GDO’lu ürün ihraç eden ülkelerin açık pazarı haline geldiği ifade edilen gerekçede, “Buna olanak tanıyan Biyogüvenlik Kanunu’nun bir an önce değiştirilerek, GDO’lu ürünlerin ülkemizde gıda ve yem olarak kullanılmasını engellemek gerekmektedir” denildi.

Gerekçede, Türkiye’ye kaçak ya da Biyogüvenlik Kanunu’nun sağladığı yollarla, gıda ve yem olarak kullanılmak üzere giren GDO’lu ürünlerin bir an önce kontrol altına alınması ve mevcut ithalat izinlerinin ise iptal edilmesinin acilen sağlanması gerektiğinin altı çizilerek, “Aksi tutum Hükümetin, halka mı yoksa GDO üreten şirketlere mi hizmet ettiği tartışmalarını da beraberinde getirecektir” denildi.

“YASAKLANAN BU FAALİYETİ GERÇEKLEŞTİRENLER CEZALANDIRILACAK”

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

Ülkede genetiği değiştirilmiş ürünlerin piyasaya sürülmesi, gıda ve yem olarak kullanılması gibi faaliyetler engellenecek. Bu amaçla, “piyasa sürme” faaliyeti cezalandırılan faaliyetlerden birisi olarak sayılacak.

Kanunda geçen “işleme” faaliyetinin tanımı ise “GDO ve ürünlerinin, bilimsel araştırma ve geliştirme amacıyla kullanılmasını sağlamak için yapılan ve ürünün ilk halini önemli ölçüde değiştiren herhangi bir faaliyet” şeklinde yeniden belirlenecek.

Yasaklanan bu faaliyeti gerçekleştirenler cezalandırılacak. (Gerçek Gündem)