Prof. Dr. Karine Sahakyan önderliğindeki araştırma ekibinin 12 bin 785 Amerikan vatandaşı üzerinde yaptığı bir araştırma, normal kiloya sahip ancak karın bölgesinde yağ birikmesi olan kişilerin, dolaşım sistemi rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybetme riskinin çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

 

Katılımcıları vücut kitle endeksine (BMI) göre üç, bunları da bel ve basen oranlarına göre ikişer alt gruba ayıran araştırma ekibi yaklaşık 14 yıl boyunca deney katılımcılarını gözlemledi.

 
Bu süre zarfında katılımcılardan 2 bin 562'si hayatını kaybetti. Bu kişilerin bin 138'inin ölüm sebebinin ise dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar olduğu kaydedildi.

 

Araştırmayı kaleme alan ekip, vücut kitle endeksi normal seviyede, ancak bel basen oranı yüksek olan, yani bel çevresinin uzunluğu basen çevresinin uzunluğuna yakın olan kişilerin ölüm oranının tüm gruplara oranla en yüksek seviyede olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, uzun yıllardır dolaşım sistemi hastalıkları riskinde öncelikle vücut kitle endeksini dikkate alıyordu. Ancak son araştırmalar özellikle bel bölgesindeki yağlanmanın damar tıkanıklığı riskini artırdığını ortaya koydu. Ancak araştırmacılar, damar tıkanıklığına neden olan maddelerin salgılanımında bel bölgesindeki yağların nasıl bir etkiye sahip olduğunu henüz çözebilmiş değil.

©Deutsche Welle Türkçe