İklim Öngel / Cumhuriyet

Kadıköy’de Kadakal’ın ölümü üzerine Kardiyoloji Profesörü Heper uyardı: ‘Gaz kalp hastasını öldürür’...

Kardiyoloji profesörü Gülümser Heper, Kadıköy’de 3 gün boyunca biber gazına maruz kalan kalp hastası Serdar Kadakal’ın yaşamını yitirmesi üzerine, “Yoğun biber gazına maruz kalan kalp hastalarına 2-3 dakika içinde müdahale edilmezse yaşamlarını yitirebileceğini” açıkladı.

Heper, “Her kalp hastası için bu senaryo böyledir. Polisin sıktığı biber gazı cinayettir. Çünkü eylemlerde hasta olduğunu bilmeyenler dahi bulunabilir” dedi. Heper sözlerine “polisin müdahale öncesinde yaptığı anonslara kalp hastaları için uyarılar eklemesi gerektiği” önerisini de ekledi.

Kadıköy’de yoğun bibergazına maruz kaldığı için kalp kirizi geçirdiği belirtilen kalp hastası Serdar Kadaka’'ın ölümü, biber gazının kalp hastaları üzerindeki etkisini gündeme getirdi.

Kardiyalog Prof. Dr. Gülümser Heper, kalp hastalarının yeterli oksijen alamadıklarında kalplerinin beslenmesinin bozulduğunu kaydetti.

Beslenme bozukluğunun aynı zamada ritm bozukluğunu tetiklediğini söyleyen Heper, biber gazına maruz kalmış bir kalp hastasına 2-3 dakika içinde müdahale edilmezse sonucun ölüm olduğunu dile getirdi.

“Bu çok klasiktir ve her kalp hastası için bu doğrudur” diyen Heper, “Normal insanlar birkaç dakikayı tolere edebilir ancak kalp hastaları bunu yapamaz. Kalp hastalarının alabileceği herhangi bir önlem de yoktur” diye konuştu.

'ANONSLARA KALP UYARISI'

Emniyetin müdahale öncesindeki anonslarını anımsatan Heper, kalp hastaları için anons yapılabileceğini kaydetti. Heper, “Bugüne kadarki hiçbir anonsta böyle bir uyarı duymadım. Eylemlerde ya da eylemin yapıldığı bölgelerde pek çok kalp hastası bulunuyor olabilir ve onlar direk ölüm riskiyle karşı karşıyalar. Bu nedenle kalp hastalarının çevreden ayrılması için bir süre tanınabilir” diye konuştu.

HASTALIKLARINI BİLMEYENLER

Kalp hastası olduğunu bilmeden de insanların eylemelere katılabiliceğini vurgulayan Heper, “Bu yüzden direk gaz sıkmak bir caneyettir. Eylemlerde ve çevrede pek çok yaşlı insan da yer alıyor. Onların çoğu kalp hastası olabilir. Bibergazına maruz kalanların ne kadarı tolere etti, ne kadarı hasta yattı ve eve gittikten sonra ne yaşadı, bilmiyoruz. Bu nedenle, biber gazı soluyan bir kalp hastasının ölümü süpriz değil” dedi.