İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Halk Ekmek A.Ş., Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sofralarımızdan beyaz ekmeği kaldıralım" kampanyasına destek olmak için 5 yeni ürünü piyasaya sundu. Bugün piyasaya sunulan çavdarlı, kayısılı, kayısı çekirdekli ve tam buğday ekmeklerin fiyatı 1,5 ile 1,75 TL arasında değişiyor.

Piyasaya sunulan ekmeklerle ilgili basın mensuplarına bilgi veren İstanbul Halk Ekmek A.Ş. Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, toplumun beyaz ekmek yemekten vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Salih Bekaroğlu sözlerine şöyle devam etti: "Tam buğday unlu sandviç, çavdarlı sandviç, diyabet ve kanser hastaları için tuzsuz tam buğday unlu ekmek, tuzsuz çavdarlı ekmek ve Malatya'dan getirilen kayısı ve kayısı çekirdeğinden yapılan kayısılı ekmeği piyasaya sunuyoruz. Yeni bir ürün olan kayısı ekmeğinde de tam buğday unu ve ekşi mayayı kullandık. Bu ekmeklerimiz soğuk sandviç yapılarak tüketilebilir. İçine döner koyularak veya normal öğünlerde tüketilebilir."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Sofralarımızdan beyaz ekmeği kaldıralım" kampanyasına destek olmak için 5 yeni ürünü piyasaya sunduklarını kaydeden Salih Bekaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Değerli bilim adamlarımızın tavsiyelerini de dikkate alarak bu ürünleri hazırladık. Tuzsuz çavdarlı ekmek, tuzsuz tam buğday unlu ekmek, çavdarlı sandviç ve tam buğday unlu sandviç'in 400 gramının fiyatı 1,5 TL olacak. Bir poşette 4 adet 100 gramlık ekmek olacak. Kayısılı ve kayısı çekirdekli ekmek ise 500 gramı 1,75 TL'den satılacak. Umuyoruz halkımız hazırladığımız bu ürünlere ilgi gösterir."

"OBEZİTE VE DİYABET TEHLİKESİYLE SAVAŞMALIYIZ"

Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ ülkemizde obezite ve diyabet hastalığının tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Bu tehlikeyle mücadele edilmesini gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Kubilay Karşıdağ, tam buğday ekmeğinden yapılmış ekmeğin besin değeri ve sağlık açısından önemini anlattı. Yanlış beslenmenin sağlığa zararı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ, "Obezite, diyabet ve kalp hastası olan kişilerin tükettiği ekmek, saf beyaz undan değil tam buğday ve çavdardan üretilmelidir. Diyabet hastası kişilerin yarısında hipertansiyon görüldüğü için ekmeğin tuzsuz olması da gerekiyor" dedi.

Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu da beyaz ekmeğin sofralardan kaldırılması gerektiğini vurguladı. Fazla tüketilen tuzun iç organlara zarar verdiğini, tansiyonu arttırdığını belirten Prof. Dr. Elmacıoğlu, "Burada gördüğümüz ürünler kalp sağlığının korunmasının yanı sıra besleyici değeri yüksek ürünlerdir. Bu ürünler ayrıca kan şekerinin kontrolünde yardımcıdır. Toplum olarak bazı alışkanlıklarımızı değiştirmemizin zamanı geldi" diye konuştu.

Toplantıda ayrıca ekmeğin yaklaşık 3,5 saat süren, hamur hazırlama, mayalama, yoğurma, şekil verme, kesme, fırınlama, soğutma ve ambalajlamadan oluşan safhaları gösterilerek anlatıldı.