Sağlık Bakanlığı kanser hastalarının kaç ay yaşayacağını belirten bir tablo yayınladı. Kanser Daire Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan tabloda, "Bazı kanser türlerinin ortalama sağkalım sürelerinin dağılımı" adı altında 13 kanser türünün ay olarak sağkalım süresi yayınlandı.

Sümeyra Tansel'in Taraf gazetesinde yer alan haberine göre sağlık bakanlığı kanser hastalarının ve yakınlarının morallerini alt üst edecek bir uygulamaya imza attı. Bakanlık, kanserli hastalara ömür biçerek bunu web sitesinden yayımladı.

Sitede yer alan kanser hastalarının sağ kalım süresi başlıklı tabloda akciğer pankreas ve mide gibi 13 kanser türünden birine yakalanmış hastaların yaşayacağı ömür aylarla ifade edildi. Skandal tabloya onkologlar ve hasta hakları dernekleri tepki gösterdi. Hasta Hakları Aktivistleri Derneği tablo için “Hastanın moralini bozduğu ve tedavi sürecini kötü yönde etkilediğinden ötürü hak ihlali”dir dedi.

Onkolog Doç Dr. Murat Baş ise “Biz bu tür tıbbi verileri hastalara vermeyiz. Bu tür veriler stres kat sayısını artırarak hastanın sağlığını, tedaviye devam edebilme gücünü ve kararlılığını olumsuz etkiler” diye konuştu.