İngiltere’de mide kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 14’ü, ya da her yedi kanser vakasından birinin tüketilen tuz miktarının azaltılmasıyla önlenebileceği ileri sürüldü.

İngiltere halkı günde ortalama 8.6 gram tuz tüketiyor ve bunun büyük bir bölümü de işlenmiş gıdada saklı olarak bulunuyor.
Bu miktar, doktorların tavsiye ettiği günde altı gramdan yüzde 43 daha fazla olup, bir çay kaşığı dolusu tuza tekabül ediyor.

Uzmanlar şimdi mide kanseri sayısını azaltmak amacıyla gıda paketlerinin üzerine “trafik ışıkları” gibi uyarıcı renk etiketleri konulması gerektiğini söylüyor.
Dünya Kanser Araştırmalar Fonu’na göre gıda paketleri üzerine standart renk kodlu etiketler koyulması sayesinde tüketiciler ne kadar tuz, şeker ve yağ tükettiklerini daha iyi kontrol edebilecekler.

Kurumun iletişim sorumlusu Kate Mendoza, “Mide kanserinin tedavisi zor, çünkü vakaların çoğu ancak çok fazla ilerledikten sonra teşhis edilebiliyor. Bu da ilk başında hastalığı önleyebilmek için tuz tüketimini azaltmak ve daha çok meyva ve sebze yemek gibi yaşam tarzı seçimlerini daha da önemli hale getiriyor” dedi.
Mendoza şöyle devam etti: “Çünkü tükettiğimiz tuzun dörtte üçü zaten işlenmiş gıdalarda bulunuyor ve bizler de bunu satın alıyoruz. Gıda ve içecek paketlerinin üstünde tuz, şeker, yağ ve doymamış yağ oranları hakkında bilgi veren trafik ışıkları etiketleri görmek istiyoruz.” (Cnn Türk)