Antalya’da düzenlenen ’3’üncü Ulusal İşlevsel Üroloji ve Kadın Ürolojisi Kongresi’ne katılan Kontinans Derneği Başkanı ve Sen Jorj Avusturya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Seçkin, halk arasında ayakta idrar yapmanın prostat kanserine neden olacağı yönündeki inanışın doğru olmadığını söyledi. Hürriyet'te yer alan habere göre, bu konuda Türkiye'deki insanların dini hassasiyeti bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Seçkin şöyle konuştu:

"Yani üzerine idrar sıçramasından çekindiği, ibadet için üzerine bu tür bir sıçramanın kendisini rahatsız edeceğini düşündüğü için, doğru bilinen yanlış yayılmış gelmiştir. Bu inanıştan kaynaklanan bir şeyse, söylenecek hiçbir şey yok. Haklıdır yapan. Ama ’Böyle yaparsanız prostat kanseri olursunuz’, asla böyle bir şey söz konusu değil."

’ZAMANINDA YAPIN’

İnsanın anatomik yapısının böyle bir gidişata izin vermeyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, şunları anlattı:

"Çok güzel bir yapı işliyor insanın içinde. Dolayısıyla normal işleyen bir düzende, idrarınızı yeter ki zamanında yapın. Ayakta veya oturarak yapmak değil önemli olan. Çok geciktirmek çok problemdir. Çok uzun süre bekleterek gitmek bir problem olduğu kadar, sık sık tuvalete gitmek de problemdir. Bu işleyişle ilgili bir problem yoksa, gidin zamanında yapın, nasıl yaparsanız yapın. Ürolojik işleyiş anlamında hiçbir tavsiye edilir bir pozisyon ayarı yoktur. İstediğiniz şekilde yapabilirsiniz."

Prostat kanserinin ve prostatın kanser olmayan irileşmesinin de bununla hiçbir ilgisi olmadığını aktaran Prof. Dr. Bedreddin Seçkin, "Doğru bilinen çok yanlışımız var" dedi.