Bal arısının salgıladığı zehir, modern tıbbın çare olamadığı pek çok kronik hastalıklığa deva oluyor.

Mısır'ın daha çok gelir seviyesi düşük bölgelerinde rağbet gören arıyla tedavi merkezleri her gün onlarca hastaya hizmet veriyor.

Bu merkezlerde çalışanlar arıların gelen hastaları sokmasını sağlayarak tedavi ediyor.

ÇİN'DE DE AYNI TEDAVİ MEVCUT

Aynı tedavi yöntemi Çin’de de mevcut. 27 binden fazla hasta, kanser ve ölümcül hastalıkları tedavi ettiği gerekçesiyle arı sokmasından medet umuyor.

Menglin'in kliniği de bu tedavi yöntemini uygulayan merkezlerden biri. Binlerce kişi bu acılı yöntemin hastalıklara iyi geldiğini düşünse de tıbben elde herhangi bir kanıt olmadığı için ‘apiterapi’ denen bu yöntemi tıp uzmanları, ‘şarlatanlık’ olarak nitelendiriyor.

Wang arıları kullanarak romatizmadan kansere birçok hastalığı tedavi ettiğini iddia ediyor.

Wang’in yöntemini uygulayan hastalardan biri de doktorların kendisine beyin kanseri teşhisi koyduğunu ve ancak bir yıl daha ömrü kaldığını söylediklerini, 'arı sokması' yöntemiyle tedavi olmaya başladıktan sonra ise kendini daha iyi hissetmeye başladığını söylüyor.

Batı ülkelerinde de arı sokması yöntemi MS (Multipl Skleroz) tedavisinde kullanılıyor. Ancak Uluslararası MS Derneği’nin internet sitesinde şöyle bir bilgi yer alıyor: ‘Arı zehrinin MS hastası olanlar üzerinde tedavi edici etkisi olduğuna dair yaygın olan inancın aksine, 24 haftalık bir araştırma sonucu, hastalığın seyrinde bir gerileme ya da hastaların hayat kalitesinde bir artış görülmemiştir.’ (Cumhuriyet)