Prof. Dr. Yunus Aydın, “Ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma güçlüğü, gizlice yaklaşan ve tedavisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilecek beyin kanamasının belirtilerindendir. Bu şikayetler hayati tehlikeye işaret edebileceği için rahatsızlığın ciddiye alınması gerekmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Yunus Aydın, beyin kanaması, tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

'BEYİN KANAMASININ ÖNEMLİ BELİRTİLERİNDEN'

“Kafa basıncının birdenbire arttığı hastada şiddetli baş ağrıları, birdenbire başlayan felç, şuur kaybı ve solunum problemleri beyin kanamasının en önemli belirtilerindendir.” diyen Aydın, travmanın ise beyin kanamalarının en önemli etkenlerinden birisi olduğunu söyledi.

‘Kronik subdural hematom’ adı verilen ve geç dönemde ortaya çıkan travmanın teşhisinin son derece kolay, tedavisinin ise son derece basit olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi:

“Travma ile olan basit kanamalar günümüzde daha çok görülmektedir. Bunların birçoğunda ameliyata gerek kalmadan takiple tedavinin yeterli olması gerekmektedir. Ayrıca anevrizma (baloncuk) geçiren yakınlarının Beyin MR Anjiyografisi yaptırarak kendilerinde de bir anevrizma olup olmadığını araştırmaları gerekmektedir. Çünkü anevrizmayı kanamadan yakalayıp tedavi etmek hayat kurtarmaktadır. Sinsice yaklaşan ve tedavisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilecek beyin kanamalarının belirtilerini ciddiye almak gerekmektedir.”

'ŞEKER VE TANSİYON HASTALARI İLE SİGARA İÇENLER VE OBEZİTE PROBLEMİ OLANLAR BİRİNCİ SIRADA'

Aydın, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Beyin kanaması nedeniyle gerçekleşen hayati kayıplar, kafa basıncının yüksek olması ile beyin sapının baskıda kalması sonucu oluşmaktadır. Beyin kanamasında doğru müdahale, zamanlama, hız, teknoloji, yoğun bakım ve ameliyathane şartlarının iyi olmasını gerektirmektedir. Kafa içi basıncının yükselerek kanama olan bölüm haricinde beyin sapı denilen bölüme zarar verdiği ve ilk kanadığı alanı tahrip ettiği durumlarda cerrahi müdahalenin kurtarıcı olamadığı bilinmektedir. Burada önemli olan ikinci kayıpları önlemek, beyin sapını baskıdan kurtarmak ve hastanın hayatını kurtarmaktır. Bu nedenle beyni rahatlatıcı acil ameliyat teknikleri uygulanmaktadır.

Şeker ve tansiyon hastaları, sigara içenler ve obezite problemi olanlar birinci derecede risk grubundadır. Yaşlı ve düşme riski olanlar, ailesinde anevrizma ve damar yumağı gibi hastalıklara sahip bireyler olanlar ile polikistik böbrek hastaları da ikinci derece risk grubundadır. Beyin kanamasından korunmak için ailesel özellikleri iyi bilmek, belirtileri önemsemek ve düzenli sağlık kontrollerini yaptırmak önemlidir.” (TRT)