Bilim insanları, göz retinasındaki bazı özel hücrelerde gözlenen değişikliklerin Alzheimer hastalığının teşhis ve gözetimine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Bir araştırma ekibi, genetik mühendislik yoluyla Alzheimer hastası yapılan farelerin retinasını oluşturan hücre tabakasında incelme olduğunu farketti.

Ekip, beynin uzantısı olan retinada gözlenen sinir hücresi kaybının Alzheimer hastalarında görülen beyin hücresi kaybından kaynaklı olduğuna inanıyor.

Bulgular ABD Nörobilim Derneği konferansında açıklandı.

Araştırmacılar, bu çalışma sayesinde gelecekte, rutin göz kontrolü sırasında optisyenlerin Alzheimer teşhisinde bulunmasının mümkün olabileceğini belirtiyor.

Aynı retina hücrelerinde gözlenen değişiklikler ayrıca körlüğe neden olan glukomun da teşhisine yardımcı olabileceği ifade ediliyor.

UCUZ VE ERKEN TEŞHİS

ABD'deki Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr Scott Turner ve ekibi, retinanın daha önce incelenmemiş bir bölümünü araştırdı.

Semptomları: Hafıza kaybı, değişken ruh hali, iletişimde ve mantığı kullanmada sorunlar

Nedeni konusunda hiçbir faktör belirlenemedi; ancak yaş, gen, çevre, yaşam tarzı ve genel sağlık gibi faktörlerin etkisi olduğu düşünülüyor.

Bu konudaki ana teoriye göre, beta-amiloid adı verilen protein kümeleri beyin hücrelerine zarar vererek ölümüne neden oluyor.

Sadece Alzheimer hastalığı olan farelerde bu bölgenin kalınlığında azalma tespit edildi. Bu farelerin retinal ganglion hücre tabakasının yarı yarıya, iç çekirdek tabakasının ise üçte bir oranında inceldiği görüldü.

Dr Turner, "Bu bulgu, insanlarda bu hastalığın gelişimini anlama konusunda yeni bir yol açıldığına ve insanların gözlerine bakma gibi basit bir yöntemle Alzheimer teşhisi veya tahmininde bulunulabileceğine işaret ediyor." dedi.

Ancak bu teorinin henüz sekülasyon aşamasında olduğunu ve kesinleştirmek için daha fazla araştırma gerektiğini belirten Scott şöyle devam etti:

"Bu yöntemle Alzheimer teşhisinin mümkün olup olmadığını görmek için insanlar üzerinde denemek gerekir. Alzheimer için bugün kullanılan biyoişaretler ya çok pahalı ya da invazif. Tomografi yoluyla retinada yapılacak bir kalınlık ölçümü ise bunların tam tersi olacaktır."

İngiltere Alzheimer Araştırma Derneği'nden Laura Phipps, retinal hücre kaybı ile Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıya dair verilerin giderek arttığını ve araştırmaların bu alanda yoğunlaşmasının olumlu bir adım olduğunu ifade etti.

Sinirlerde dejenerasyona yol açan Alzheimer'ın en yaygın biçimi tıbbi adıyla demans, halk arasında ise bunama olarak bilinen hastalık. Tedavisi olmayan bu hastalığa neyin sebep olduğu da bilinmiyor. Genelde uzun yıllar öncesinde başlamış olan hastalık semptomların belirgin hale geldiği aşamaya kadar teşhis edilemiyor.

Hafıza kaybını engellemek için hastalığı erken teşhis büyük önem taşıyor. (BBC Türkçe)