Amerikalı bilim insanları, bağışıklık sistemiyle Alzheimer hastalığının bağlantılı olabileceğini ortaya koydu.

Alzheimer çalışmalarında büyük bir ilerleme olarak görülen sonuçlara göre, bağışıklık sistemi içinde normalde beyni koruyan bazı hücreler 'arjinin' adlı aminoasidi tüketmeye başladı.

Araştırmacılar, fareler üzerinde yapılan deneylerde küçük moleküllü ilaçlarla beyne giden damarlarda plak oluşumu ve hafıza kaybının önüne geçilebildiklerini belirtti.

ABD'de Duke Üniversitesi'nin Journal of Neuroscience adlı dergiden yayımladığı araştırmada, bağışıklık sistemi hücrelerinin nasıl bir rol üstlendiklerine ilişkin net bir bulguya ulaşılamadı.

Fakat incelemeler Alzheimer hastalığının olası nedenine ilişkin yeni tedavi yollarına yönelik stratejiler belirlenmesini sağlayabilir.

AFP haber ajansının aktardığına göre Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü Profesörü Carol Colton bulgularla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tabi ki eğer arjinin tüketimi hastalık sürecinde o kadar önemliyse, o zaman bunu engeller ve hastalığı önleyebiliriz."


PLAKLAR VE YUMAKLAR


Alzheimer hastalarının beyinlerinde yapılan incelemelerde 'damar plaklarına' ve 'damar yumaklarına' odaklanılıyor.
Alzheimer hastalığı, beyinde amiloid beta protein plaklarının ve tau proteininden oluşan nörolif yumaklarının birikimi sonucunda meydana geliyor.
Birkaç yıl önce, benzer bir bağışıklık sistemine sahip olacak şekilde yaratılan bir fare üzerinde yapılan incelemelerde, microgliya adlı bağışıklık sistemi hücrelerinin bölünmeye ve Alzheimer'ın ilk safhalarında değişmeye başladığı görüldü.

Bilim insanları ilk belirtilerden önce, eflornitin (DFMO) adlı ilaç kullanımıyla, arjini bölen bir enzim pşam arginazın verdiği zararın önüne geçebildi.
Araştırmacılardan Matthew Kan, "Tüm bunlar, aminoasidin yok olmasına neden olan sürecin engellenebileceğini dolasıyla, en azından farede yapılan deneye göre Alzheimer hastalığından korunmanın mümkün olduğunu gösteriyor" dedi.