Haftada iki kez sarmısak yiyenlerin akciğer kanserine yakalanma riskinin azaldığı belirlendi.

Çin'de yapılan bir araştırma, haftada iki kez çiğ sarmısak tüketenlerin akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 44 azaldığını gösterdi.

Vücuttaki iltihabı giderdiği ve antioksidan görevi gördüğü bilinen sarmısağın, sigara içenlerde ya da dumana maruz kalanlarda bile riski yaklaşık yüzde 30 azalttığı belirtildi.

Bu araştırma, "Cancer Prevention Research" dergisinde yayımlandı.

TÜMÖR ÖNLER 

Kanser üzerine yapılan araştırmalarda ilk modern rapor 1957'de Science dergisinde yayınlandı.

Raporda sarımsaktan elde edilen allisin maddesinin; kanserli farelere enjekte edildiği, hayvanların 6 hafta daha uzun yaşadıkları belirtildi. Diallil, disülfit gibi kokulu yağda çözünen sülfür bileşikleri tümörlerin oluşmasına ve gelişmesine engel olurken, kokusuz suda çözünen S-allil sistein bileşiği tümör oluşumunu engellemede etkili olduğu tespit edildi. Fakat bunların ilerlemiş tümörler üzerine hiçbir etkisi bulunmuyor.

30 AYRI ARAŞTIRMA 

Sarımsak ve kanserle ilgili gerçekleştirilmiş 30 kadar çalışma incelendiğinde sarımsak ve soğan tüketiminin kanserden ölüm oranını azalttığı sonucuna kesin olarak varılıyor. Çin, Hollanda, İtalya ve Amerika'da sarımsak tüketimi ve kanser vakaları ile ilgili çok sayıda epidemiyolojik incelemeler yapıldı. Bir araştırma; sarımsak tüketimi ile azalmış burun boşluğu, paranazal sinüz ve gırtlak kanseri arasında bir bağlantı olduğunu tespit etti.