1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla bilgi veren Pozitif Yaşam Derneği Başkanı Nejat Ünlü, dernek olarak öncelikle hastalara ilaç ve ilaca erişimlerinde karşılaştıkları engelleri kaldırmak için destek verdiklerini açıkladı.

HIV'Lİ OLDUĞU İÇİN OKULDAN UZAKLAŞTIRILANLAR VAR

Türkiye'de, HIV'li hastaların tedavileri, ilaçları, hastane ve doktor hizmetlerinin ücretli olduğunu hatırlatan Ünlü, ayrımcılık ve hak ihlalleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. Ünlü, HIV'li oldukları için okulundan uzaklaştırılan öğretmen ve öğrencilerin bulunduğunu, hatta bunun boşanma sebebi sayıldığını anlattı.

Ünlü, AIDS'in artık ölümcül bir hastalık olmaktan çıktığını, erken teşhis ile tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

HIV'E KARŞI BİLİNÇ OLUŞTU

Türkiye'de toplumun HIV hastalığı hakkında bilgilenmesinin önemine dikkati çeken Ünlü, Türkiye'de 80'li yıllarda AIDS'in yeme, içmeden, hatta havadan bulaştığının düşünüldüğünü söyledi.

Ünlü, şimdi hastalığın, cinsel ilişki, kan alışverişi ve anneden beslenme gibi sadece 3 şekilde bulaştığının bilindiğini belirterek, "Bunu bilen insanların hastalara karşı yaklaşımı da daha ılımlı oluyor," dedi.

ÖN YARGILAR TAMAMEN KALKMIŞ DEĞİL

 Ön yargıların tamamen kalkmadığını da belirten Ünlü, ortaokulda, ilkokulda, lisede, üniversite ve ailede bununla ilgili bir bilgilendirme olmadığına vurgu yaptı.

Bazı doktorların da hastalara karşı ön yargılı olduğunu hatırlatan Ünlü, kötü ameliyat edildiği ve ameliyat sonrası iyi bakılmadığı için hayatını kaybeden hastaların olduğunu da belirtti.

'TÜRKİYE'DE HIV HIZLA YAYILIYOR'

Türkiye'de 2011'de 5 bin 225 HIV'li tespit edildiğini kaydeden Ünlü şunları söyledi:

''Bir yıl öncesinde 699 hasta daha azdı. Bu durum gösteriyor ki son yıllarda ülkemizde HIV hızla yayılıyor. Bu sayı dünyadaki bu tür sayılardan çok yüksek.

"Virüs kendini 10-15 yıla kadar kişinin içinde saklayabiliyor. Bu nedenle insanlar çok geç fark ediyorlar. Zaten Dünya Sağlık Örgütü de dünyadaki tespit edilen hasta sayılarını 10'a çarpmamızı söylüyor. HIV'li olduğunu bilmeden yaşayan binlerce kişi var'.'

'HIV'Lİ OLDUĞUNU BİLMEYENLER VİRÜSÜ YAYIYOR'

HIV'li olduğunu bilmeyenlerin virüsü yaydığına dikkati çeken Ünlü, bu sebeple bu yıl ''anneden bebeğe geçişin durdurulması'' için kampanya yürüttüklerini de açıkladı.

Virüs taşıyan anne babanın çocuk doğmadan önce test yaptırmalarının gerekli olduğunu belirten Ünlü, ''Pozitiflik varsa bebeğe ona göre yaklaşılmalı. Böylece bebek korunmuş oluyor. Şimdiye kadar anne ve baba pozitif olduğu halde doğan 38 bebeğimiz var'' şeklinde konuştu.